A közlekedés biztonságát szolgáló, „Veszélyhelyzet esetén értesítendő” feliratú táblákat helyezett ki a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút (GYEV) Zrt. a vonalhálózata vasúti átjáróinak többségében – közölte a vasúttársaság.

Azonnali intézkedés

A közlemény szerint baleset, egyéb rendkívüli esemény vagy vasúti hiba észlelésekor a bejelentő hívása alapján a vasúttársaság munkatársai pontosan be tudják azonosítani az érintett vasúti átjárót, majd az elhangzott információk alapján felmérik a helyzet súlyosságát, és azonnal intézkedni tudnak. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Mindig hasznos

Ha szükséges, leállítják a vasúti forgalmat az érintett szakaszon, illetve értesítik a rendőrséget, a mentőket vagy az elhárító egységeket. A hívások akkor is hasznosak, ha valaki a sorompó meghibásodását jelenti be – írta a GYSEV Zrt.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Ne történjen baleset

A társaság „Ne történjen baleset! De ha mégis bekövetkezik, legyünk tisztában azzal, hogy mit kell tennünk” mottóval indított kampányt, hogy felhívják az emberek figyelmét a zöld színű táblákra. A GYSEV Zrt. teljes vonalhálózatán jelenleg 270 vasúti átjáró található, ezek többségében kihelyezték a sorompó azonosítószámát is tartalmazó információs táblákat.

Rengeteg tragédia történt az utóbbi időben

Ahogyan azt a Kékvillogó is megírta február elején Gyömrőnél történt kis híján tragédia, ugyanis egy 90 éves férfi a lehajtott sorompón ment keresztül az autójával. Lényegében másodperceken múlt a tragédia az átjáróban.

Borzalom Baranyában

Ahogy a Kékvillogó.hu hírportálon beszámoltunk, egy 33 éves édesanya autójával 2022. november 17-én Sásdon egy Pécsről Dombóvárra tartó személyvonattal ütközött össze, a jármű pedig 200 méteren keresztül vonszolta magával a gépkocsit. A balesetben az anya és az egyik gyermeke meghalt.

Működött a fénysorompó

„A balesetkor a fénysorompó jól működött, tilosat jelzett. Az ütközés következtében a vonat első kocsija egyik tengelyével kisiklott. A vonaton senki sem sérült meg” – tudatta a MÁV. Az elhunyt nő ismerősei azonban kételkednek, szerintük az édesanya biztosan nem hajtott volna, ha látja a tilos jelzést. „Biztos hogy nem hajtott a sínekre piros jelzésnél. Még négy gyereke várta otthon, a picike csak egy hetes” – írta egy ismerősük. „Ne legyen dühös az anyukára senki. Biztos nem direkt hajtott a vonat elé. Hisz otthon várta a 4 másik gyermeke. Ne bántsuk. Nyugodj békében Erika és kicsi lány. Örülök, hogy ismertelek” – mondta akkor a Ripostnak a család egyik ismerőse.

Sokan áthajtanak a piroson

A portálnak többen beszéltek arról, hogy abszolút belátható az útszakasz, ám a szemtanúj beszámolója szerint megesik, hogy a piros jelzés ellenére is átmennek a kocsik. „Vasárnap a szemem előtt, ebben az átjáróban hajtott át kettő autó a piros jelzésnél” – írta egy helyi férfi.

A figyelmetlenség a fő ok

A vonatbalesetek jelentős százaléka tragikus kimenetelű. A vonatok féktávolsága több száz méter, írja honlapján a MÁV-Volán csoport. A mozdonyvezetőknek esélye sincs megállni, ha valaki tilos jelzés ellenére hajt a sínekre. A balesetekért a figyelmetlenség okolható, valamint a KRESZ szabályainak megszegése.

Körül kell nézni

Mielőtt valaki behajt egy vasúti átjáróba, mindenképpen körül kell néznie. Nem szabad figyelmen kívül hagyni, ha a fénysorompó pirosat mutat, még akkor sem, ha látszólag messze van még a szerelvény. A vasúti átjáróba csak abban az esetben szabad behajtani, ha bizonyosan át is lehet rajta haladni, erre csúcsforgalom idején különösen oda kell figyelni. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Illusztráció