A Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója egy sajtótájékoztatón jelentette be szerdán, hogy az elfogott, magát iszlamistának valló 21 éves fiatal több merényletre is készült: a tömegben akart robbantani a Puskás Arénában, a magyar-portugál EB-meccsen, valamint a tömeg közé is akart hajtani. A magyar terroristánál robbanószer is volt, ám a TEK egy sikeres akció keretén belül a fővárosban elfogta a férfit.

Puskás Arénában akart robbantani

Hajdu János elmondta, hogy a TEK egy összehangolt művelet során kedden fogta el a magyar terroristát, aki az Európa Bajnokság portugál-magyar mérkőzésén akart robbantani a Puskás Arénában mintegy 70 ezer néző között. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Hetek óta nyomoztak

A főigazgató hozzátette, hogy az elkövetővel szemben már hetek óta felderítést folytatott a TEK, miután az Iszlám Államhoz köthető internetes oldalakon – amelyekre szigorú belépési rend alapján lehet csak belépni – egy magyar fiatalember is részt vett a beszélgetésekben.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Dzsihadistákkal beszélgetett

“A párbeszéd tartalma ellenséges ideológiát, kimondottan dzsihadista propagandát valló emberekkel terrortámadásra való felkészülésről, azokra vonatkozó eszközökről, anyagokról, módszerről szólt” – közölte az altábornagy.

Több merényletet is tervezett

A TEK szerint a 21 éves férfi vállalta, hogy csőbombát készít, amelyet egy budapesti vagy más magyarországi tömegrendezvényen robbant fel. Ezenfelül a beszélgetésekben szó volt az úgynevezett ramming-támadásokról is, vagyis a gépkocsival a tömegbe hajtó támadásokról is, és a fiatal határozottan állította, hogy ilyet szeretne elkövetni. “Nem vagy ilyen, vagy olyan típusú támadást tervezett, hanem mindkettőt” – mondta a főigazgató.

Bevásárolt

Kérdésre válaszolva a főigazgató elmondta, hogy a fiatalember bizonyos előkészületek már tett a terrortámadásához, például vásárolt a csőbomba összeszereléséhez szükséges anyagokat. Ugyanakkor azt csak a nyílt nyomozás fogja feltárni, hogy pontosan mire és mivel készült a 21 éves férfi.

Átlagos egyetemista volt

Hajdu János megerősítette, hogy az iszlám hitre áttért férfi rendezett körülmények közt élt, és megfelelő körülmények közt szocializálódott, egy fővárosi egyetemre járt. “Egy teljesen normális, átlagos magyar 21 éves fiatalemberről beszélünk” – fogalmazott.

Nem tudni pontosan, hogy mit tervezett

Hajdu János azt mondta, hogy nem áll módjában válaszolni arra a kérdésre, hogy megnevezett-e konkrét rendezvényt a terrorista, de annyit elárult, hogy később elképzelhető, hogy tud majd. Hozzátette, a TEK attól tartott, hogy a férfi a közeljövőben tervezi elkövetni a merényletet.

Nem tudni, vannak-e társai

Hajdu szerint a TEK még vizsgálja, hogy az elkövetőnek vajon voltak-e társai Magyarországon, vagy a férfi amolyan magányos farkas volt. Azt mondta a főigazgató, hogy egyelőre nem merné egyiket sem biztonsággal állítani.

Letartóztatták

A Fővárosi Főügyészség közleménye szerint az ügyészség gyanúsítottként kihallgatta a fiatalembert, aki a merényletre készült. A tegnapi napon végrehajtott akcióval a fiatalt elfogták és őrizetbe vették, majd a Budai Központi Kerületi Bíróság szerda délután egy hónapra elrendelte a férfi letartóztatását. A döntés jogerős. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Mutatjuk a TEK-esek akcióját

Kiemelt kép: Részlet a videóból