Vádat emeltek két betörő ellen, akik mintegy százmillió forint értékű zsákmányra tettek szert Budapesten és Somogy megyében – tájékoztatta a Somogy Megyei Főügyészség az MTI-t kedden.

Azt írták: a 36 éves és a 43 éves budapesti férfi – akik unokatestvérek – 2019 októberében állapodott meg abban, hogy betöréses lopásokat követnek el. A cselekményekről az azokhoz beszerzett telefonon kommunikáltak, a gondosan feltérképezett helyszíneket a személyükhöz nem köthető gépkocsikkal közelítették meg.
    

A feltételezett elkövetőket még a családi házakban élesített riasztók sem tartották vissza. Hatástalanították azokat, vagy megvárták, amíg a riasztás miatt kiérkező távfelügyeleti járőrök elhagyják a helyszínt. Az épületekbe behatolva elsősorban széfeket, trezorokat kerestek, amelyeket a helyszínen felfeszítettek, vagy magukkal vittek.
    

A vádlottak nagy mennyiségű készpénzt, értékes arany, több esetben drágakövekkel díszített ékszereket, történelmi arany pénzérméket, valamint nagy értékű karórákat szereztek meg, az egyik ingatlanból eltulajdonított tárgyak közül csak a karórák értéke a 29 millió forintot is meghaladta.
    

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság által lefolytatott nyomozás során számos lopott értéket sikerült visszaszerezni, egyebek mellett annak köszönhetően, hogy a nyomozók megtalálták a az idősebb vádlott házában kialakított, fal mögötti rejtekhelyet. A rendőrség emellett autókat és a vagyonbiztosítás érdekében több ingóságot is lefoglalt.
    

A Kaposvári Járási Ügyészség 11 rendbeli, nagy tárgyi súlyú – köztük jelentős értékre, bűnszövetségben elkövetett – lopás és lőfegyverrel visszaélés miatt emelt vádat a letartóztatásban lévő férfiak ellen.
    

A betörőpáros idősebb tagja Magyarországon ötször volt büntetve, de Németországban is elítélték már, betöréses lopás miatt 3 év szabadságvesztést kapott. Fiatalabb társa betöréses lopások miatt kiszabott felfüggesztett börtönbüntetés hatálya alatt követte el a bűncselekményeket Budapesten és Somogyban.

Kiemelt kép: Illusztráció