Tíz hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott az az úszómester, akinek a felügyelete alatt 2016-ban, az akkor 7 éves Vince balesetet szenvedett, emiatt pedig maradandó károsodás érte. Az édesapa, Szajnik János szerint az éber kómában lévő gyermeke állapotáért mások a felelősek, aminek a kimondásáért tovább fog harcolni.

Öt éve pokol az életük

A kis Vince állapotáról most a Blikk számolt be, az apa elkeseredetten beszélt arról a lapnak, hogy immáron öt éve pokol az életük. „Több évet töltöttünk a baleset után a kórházban és a rehabilitáción, de Vince továbbra is állandó felügyeletet igényel.” Az édesapa elmondása szerint az alapszintű ápolása, illetve kezelése is havonta többmilliós összegre rúgna, ám mindez jelenleg ő a gyermek édesanyja nem tudják finanszírozni. “Az Aquarius Élményfürdő, ahol a baleset megtörtént, rendelkezett ugyan felelősségbiztosítással, de a biztosító egyelőre nem hajlandó a kárunkat enyhíteni” – mesélte összetörten a lapnak a férfi. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

2016-ban történt a tragédia

A Blikk egyébként két évvel ezelőtt már írt a család tragédiájáról, mint ismert Vince 2016 júniusában volt úszótáborban, amit a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye székhelyén található élményfürdőben tartottak. Az édesapa elárulta, hogy a gyermek a jó úszóknak tartott gyerekek csoportjába került. „Mondjuk, nekem ezzel kapcsolatban más volt a meglátásom, de az tény, hogy előző évben is volt ugyanitt úszótáborban.”

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Újra kellett éleszteni

Az apuka fejében mindezek ellenére meg sem fordult, hogy a gyermeke ne lenne megfelelő felügyelet alatt, éppen ezért érte sokként a hír, hogy Vincét kórházba kellett szállítani, mert belefulladt a medencébe és újra kellett éleszteni.

Egy hónapot volt az intenzíven

„Egy hónapig nem is tudtam mással foglalkozni, mint az intenzív osztályon fekvő gyerekemmel. Aztán mégis szerettünk volna a tragédia körülményeiről pontos tájékoztatást kapni, de ez nem volt egyszerű.”

A tragédia részletei

Azzal kapcsolatban, hogy pontosan mi is történt a tragikus napon a részletek csak a büntetőeljárás során tisztázódtak. Vince, azt követően, hogy lecsúszott a kamikaze csúszdán, feláll a vízben, majd pedig néhány másodperc múlva ismeretlen okokból előre dőlt a vízben, ezt követően az oldalára fordulva a víz alatt két kézzel a torkához kapott, végül pedig arccal lefelé a víz színén sodródott több mint hat percen keresztül.

A gyerekek mentették ki

Vincét a fürdőző gyermekek mentették ki, mert az úszómester azt gondolta, hogy a fiú csak búvárkodik, mindeközben a kisfiú oxigénhiány miatt agykárosodást szenvedett.

Az úszómester felelőssége

„Az úszómester a medencének egy olyan területén hagyta a vízben arccal lefelé lebegni a fiamat, amelyet a lecsúszás után azonnal el kell hagyni, hogy a következő csúszók is biztonságosan leérkezzenek! Ráadásul az eljárás során megállapították azt is, hogy az úszómester mobilozott, a barátnőjével váltott sms-eket. Arról csevegtek egyébként, hogy sokat ugráltatják, mert kevesen vannak a medencékhez és neki akkor kettőre is figyelnie kellett. Ez azonban nem vesz el a felelősségéből. Viszont annak a fürdő vezetőségére vonatkozóan is azonnal fel kellett volna vetődnie, de ez sajnos nem történt meg.”

Felháborító

Az édesapa egyébként számos dolgot felháborítónak tart a nyomozás, illetve a bírósági tárgyalás során: mint mondja az úszómesternél nem vizsgálták a segítségnyújtás elmulasztását, pedig szerinte ezért is felelősségre lehetett volna vonni. “Aztán nem értem, hogy mások miért nem lettek gyanúsítottak és vádlottak az eljárás során. Például a fürdő vezetői, akiknek biztosítaniuk kellett volna a biztonságos üzemeltetés feltételeit, vagy a táboroztatók, akiknek kiskorú gyermekem felügyeletét kellett volna ellátniuk.”

Fel sem mehetett volna a csúszdára

Azt mondja, magára hagyták Vincét és engedték, hogy felmenjen egy olyan csúszdára, amit 10 év alattiak nem is használhattak volna.

A rendőrség álláspontja

„A rendőrség által 2016-ban felkért igazságügyi orvosszakértő olyan szakvéleményt adott, amit azóta sem tudok elfogadni. Azt írta, hogy ha Vincét azonnal kiemelik a vízből és megkezdik az újraélesztését, akkor sem állítható teljes bizonyossággal, hogy nem szenved agykárosodást, illetve fogyatékosságot.” Szajnik János szerint a rendőrségnek sem biztos, hogy tetszett az anyag, mert 2017-ben a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ egyik orvosszakértőjét is megbízták egy szakvélemény elkészítésével, írja a Blikk

A bíró döntése

„Ebben viszont már az kapott hangsúlyt, hogy ha a fiam nem lett volna hat percet a vízben, akkor az állapota sem lett volna ilyen súlyos. Ezt a szakértői véleményt azonban – meglátásom alapján – figyelmen kívül hagyták az eljárás alatt.” – árulta el az apuka, aki azt is hozzátette, a bíró úgy vélte, hogy nem volt kétséget kizáró ok-okozati összefüggés a baleset után Vincénél kialakult fogyatékosság és az úszómester kötelezettség szegése között, ezért a férfit tíz hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték előzetesen mentesítve őt a büntetett előélet alól.

Felháborító

Az édesapa felháborítónak tartja, hogy az eljárás ideje alatt senki sem érdeklődött a fia hogyléte felől. Azt mondja az ítélet nem más cél szolgált, minthogy ne kérhessenek kártérítést, ám mint mondja ez biztosan nem így lesz. “Az eljárás végéig az igazságszolgáltatás a felelősök kimentésén dolgozott gőzerővel és ehhez minden eszközt kihasználtak. Véleményem szerint a hatóságok hozzáállásában szerepe lehetett annak, hogy az akkor futó uszodaépítési projekten ne essen folt a fiunk tragédiája miatt.” Szajnik János mindezeket annyira felháborítónak tartja, hogy feljelentett több, általa felelősnek tartott embert is, a fürdő vezetésével együtt: az úszómestert például segítségnyújtás elmulasztásáért.

Így lehet segíteni a családnak

Az édesapa bízik a jóérzésű emberek támogatásában, hogy Vince gyógytornáztatását, illetve ápolását tudják anyagilag finanszírozni. A következő bankszámlára, amely az övé várja a támogatásokat: OTP Bank Számlaszám: 11773449-02081140 A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció