A kisfiú széttépet holtteste egy újpesti sporttelepen hevert. A DNS vizsgálat alapján biztossá vált, hogy a gyerek halálát nem egy beteges tettes, hanem két őrkutya okozta. Az állatok arra voltak kiképezve, hogy megvédjék a területet, de nem haraphattak volna. Érdekes DNS-es bűnügyek a Kékvillogó.hu új sorozatában. Újranyitottuk egy különös ügy aktáját.

Három támadás egy hét alatt

2000 márciusában egy héten belül három kutyatámadás is történt Budapesten vagy környékén. Ketten súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedtek, egy gyermek pedig belehalt a támadásba. Az újpesti Tungsram-sporttelepen történt eset áldozata egy héttel később töltötte volna be hetedik életévét. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Csabi nem került elő

2000. március 19-én vasárnap délben a kisfiú anyjával és húgával vitt ebédet édesanyja élettársának, a biztonsági őrnek, aki a sporttelepet őrizte két őrkutyával. Amíg a felnőttek beszélgettek, a két gyerek a szabadban játszott. Amikor az anya hívta a gyerekeket, csak Csabi húga került elő, a fiú nem, ezért az asszony keresni kezdte. Fia szétmarcangolt holttestére egy órányi kutatás után talált rá. Később azonban kiderült, hogy ezzel a vallomással valami nem stimmel.

Nem gyilkosság, cáfolt az állatorvos

A kisfiú holtteste félig le volt meztelenítve, rajta kiterjedt, roncsolt sérülésekkel. A helyszíni szemle, a vallomások és az elsődleges orvosszakértői vizsgálatok alapján különös kegyetlenséggel elkövetett emberölést valószínűsítettek a nyomozók. Az a feltevés azonban, hogy brutális gyilkosság történt, az állatorvos bevonásával történő boncolás során megdőlt.

A mindent eldöntő DNS

A hatóság genetikai vizsgálatot rendelt el, melyet – Magyarországon először – a feltételezett „elkövetők”, egy rottweiler és egy német juhászkutya, valamint a bűnjeleken esetlegesen fellelhető, kutya eredetű biológiai anyagmaradványok vizsgálatára, egyedi azonosítására terjesztett ki.

A tettesek: egy rottweiler és egy németjuhász

A genetikai szakértői vélemény a szőrszálak, a nyál- és vérfoltok kutya-specifikus elemzésével, illetve a kisfiú halálos sérüléseit okozó két kutya azonosítása után bebizonyosodott, hogy a szerencsétlen gyerek nem egy brutális ember, hanem a két őrkutya áldozatává vált.

Nem haraphattak volna

A sporttelep bejáratánál tábla figyelmeztetett arra, hogy a területet kutyákkal őrzik, és egy elkerített rész is volt kutyaházakkal. Az őrkutyáknak egyrészt a biztonsági embert kellett védeni, másrészt a rájuk bízott területet. Ha behatolót észleltek, oda kellett rohanniuk és leteperni az illetőt. Az idomítás szabályai szerint azonban nem haraphattak volna.

Szétmarcangolt matracnak hitték a széttépett gyereket

A kutyatámadás tényét nem csak a szakértők erősítették meg, hanem szemtanúk is látták, hogy az állatok „valamit marcangoltak”. A szemtanúknak azonban elsőre valószínűleg eszükbe sem jutott, hogy egy gyereket tépnek a kutyák, hanem próbababára és szivacsmatrac darabjaira gyanakodtak.

Ki volt a felelős?

A szemtanúknak köszönhetően derült ki, hogy a kisfiú anyja nem mondott igazat, mert ők már délelőtt látták a marcangolást. Az anya ehhez képest azt mondta, a gyereke délután egy óra után tűnt el. Hogy az ügyben végül kinek a felelősségét állapították meg és mi lett a két kutyával, az a mai napig rejtély. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

DNS kisokos

Magyarországon az 1990-es évek elején jelentek meg az igazságügyi genetikai vizsgálatok, amelyek alapját az ember – és általánosságban az élőlények – örökítőanyaga, a DNS jelenti. A DNS-alapú vizsgálatok a bűnügyek felderítése mellett eltűnt személyek és tömegszerencsétlenségek áldozatainak azonosítását, valamint rokonsági viszonyok tisztázását is segíthetik. A DNS jelen van minden sejtmaggal rendelkező sejtben, így minden olyan biológiai anyagban is, amely (bűn)cselekménynél hátramarad. Ilyen biológiai anyag lehet a vér, nyál, váladék, csont, fog, bőr, testszövet, haj- és szőrszál, korpa, továbbá egyes mintatípusokról – pl. óvszer, cigarettacsikk – is rögzíthetők. Kérek még ilyen újranyitott aktát! Kattins ide!

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: Fortapan.hu/Kékvillogó.hu-grafika