Kóros elmeállapota miatt felmentette a Fővárosi Törvényszék azt a fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberöléssel vádolt 61 éves nőt, aki megfojtotta egy párnával szilveszterkor a saját édesanyját Óbudán. A bíróság egyetértett az ügyészség indítványával, és elrendelte az asszony kényszergyógykezelését.

Lánya gondozta beteg anyját

A nő közel 20 évig élt együtt az édesanyjával Óbudán. Az idős asszony egészségi állapota fokozatosan leromlott, és a mindennapi ellátásáról fiatal korától pszichiátriai kezelés alatt álló lánya gondoskodott. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Nem kért új gyógyszert

Az anyja folyamatos ellátása azonban pszichésen és fizikailag is egyre jobban kimerítette őt. Mind a nő, mind pedig az anyja különböző gyógyszereket szedett, amelyek tavaly december végére nagyrészt elfogytak, újat felíratni pedig nem tudott a 61 éves nő, mert tudta elérni az orvosait.

FIGYELEM! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Az anyja legyengült

Az év végi ünnepek ideje alatt a nő fizikai és pszichés állapota tovább romlott, a 79 éves anyja pedig még jobban legyengült.

Megfojtotta anyját

A nő annyira el volt keseredve a nehéz anyagi és kilátástalan helyzetük miatt, és azért, mert senkitől nem számíthatott segítségre, hogy december 31-én a hajnalban megfojtott az édesanyját.

Őrizetbe vették a nőt

A nő a tettéről másnap beszámolt szomszédainak, akik kihívták a rendőrséget. A budapesti rendőrök őrizetbe vették a gyilkossággal összefüggésbe hozható, 61 éves nőt, akit gyanúsítottként ki is hallgattak bűncselekmény elhárítására idős koránál korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt.

Elmegyógyintézetbe töltötte a letartóztatását

Ezután a Fővárosi Főügyészség indítványozta a nő letartóztatását, tekintettel arra, hogy fennállhat a szökés-elrejtőzés esélye. Ugyanakkor a végzés végrehajtásának helyszínéül az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetet jelölték ki.

Beismerte bűnösségét

A nő beismerte a bűnösségét a nyomozati szakban, de nem adott különösebb magyarázatot a tettére. Azt állította, tudja, hogy hatalmas bűnt követett el, s szerette az anyját.

Szerette az anyját

A nő azt állította, hogy szerette az édesanyját, és tudja, hogy hatalmas bűnt követett el. Elmondta még, hogy karácsony körül elfogytak a gyógyszerei, és azt követően kezdte azt érezni, hogy valami nem stimmel nála.

Tárgyalást tartottak

A nő beszámítási képességének hiánya miatt a bíróság úgy döntött, hogy az ügy előkészítő ülésen nem elintézhető, ezért tárgyalást tartott. Ennek keretében meghallgatta nőt, aki nem tett újabb vallomást. Mivel bizonyítási indítvány nem érkezett az ügyben, a perbeszédeket követően a bíróság ítéletet hozott – írja a 24.hu

Kényszergyógykezelésre ítélték

Az elkövető kóros elmeállapota miatt nem büntethető, ezért a bíróság felmentette az ellene emelt vád alól és a bűnismétlés veszélye miatt elrendelte a kényszergyógykezelését. Az ítélet jogerős. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI