A nyírbátori vállalkozó hamis banki papírokkal akart 145 millió forintos állami támogatáshoz jutni, hogy felépíthesse húsüzemét, azonban kifizetés gyanánt egy forintot sem kapott. A férfi beismerte, hogy csalással próbált meg különösen nagy vagyont felhalmozni.

Húsüzem építésére akarta felvenni az állami támogatást

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség szerint egy nyírbátori vállalkozó 377 millió forint összegben igényelt európai uniós és magyar állami, vissza nem térítendő támogatást a húsüzemének építése céljából.

A jogszabályokban kereste a lehetőséget

Egy jogszabály lehetővé tette a férfi számára, hogy előlegként megkaphassa az építkezés megkezdése miatt a támogatás felét, 145 millió forintot. Ámde ezt a pénzt csak akkor utalják ki a vállalkozóknak, ha fel tudnak mutatni biztosítékot arra az esetre, ha az építkezést valamilyen ok (például természeti katasztrófa) miatt nem lehet befejezni.

Bankgarancia lehetett volna a megoldás

Az ügyben biztosítékot nyújthatott volna a férfinek a bankgarancia, ami egy olyan okirat, amelyben rögzítik, hogy a vállalkozó helyett a bank vállalja át az előleg kifizetését.

Hamis bankgaranciát adott be

Ugyanakkor a vállalkozónak nem volt semmilyen hivatalos bankgaranciája, ezért egy hamis banki igazolást nyújtott be a hatóságoknak, amelyről azt állította, hogy valódi.

Lebukott

A mesterterv ellenére a leleményes vállalkozó nem jutott hozzá a 145 millió forintos előleghez, mivel a hatóság ellenőrizte az okirat tartalmát. A hatóságok felvették a kapcsolatot a hamis igazoláson feltüntetett bankkal, és hamar kiderült, hogy az igazolást nem ők állították ki.

Minden támogatást visszavontak tőle

Amikor kiderült, hogy a férfi hamis bankgaranciát nyújtott be a hatóságokhoz, megvonták tőle a teljes támogatást, így nem valósult meg a csalás.

A vállalkozó beismerő vallomást tett

A nyomozás ideje alatt az ügyészség felajánlotta a férfinak, hogyha beismerő vallomást tesz, akkor tárgyalás nélkül elítélheti a bíróság felfüggesztettre és pénzbüntetésre. A vállalkozó élt ezzel a lehetőséggel, és bevallotta tettét.

Bíróságnál jár az ügy

Az ügyészség a férfival szemben felfüggesztett börtönbüntetés és pénzbüntetés kiszabását indítványozta a bíróságnak.

Új törvény gyorsította meg az eljárást

Az ügyészség azért tudta felajánlani a vállalkozónak, hogy tárgyalás nélkül megkaphatja a felfüggesztett büntetését, mert 2018. július 1-jén hatályba lépett egy új törvény, amely megadja a lehetőséget, hogy az ehhez hasonló ügyeket gyorsan és egyszerűen lebonyolítsák, és ne kelljen évekig tartó büntetőeljárásba bonyolódni.

Kiemelt kép: Pénztárca – Forrás: Pixabay