Sajnos a hazai utakon meglehetősen gyakran vetemednek az indulatos sofőrök arra, hogy hirtelen fékezéssel leckéztessenek meg másokat. Ez történt azon a felvételen is, ami megtekinthető cikkünk végén.

Nemrég történt

A múlt hét pénteken reggel fél tíz környékén a Balaton irányába haladt egy autós. Megelőzött egy kamiont, majd a manőver végeztével a szabályoknak megfelelően kisorolt a külső sávba. Ami ezután történt, arra aligha számított. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Büntetőfékeztek előtte

A fedélzeti kamerával felszerelt jármű mellett hamarosan nagy tempóval elsuhant egy Skoda. Az irányjelzőjét nem használva kisorolt a belső sávból a külső sávba. Már sávváltás közben látszik a lenti felvételen, hogy a fékre lépett a Skoda sofőrje, hiszen felvillant a féklámpája.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Többször is a fékbe taposott

Miközben a videó beküldője igyekezett szabályosan haladni a külső sávban, az előtte haladó autó féklámpája ismét felvillant. Látszólag semmi nem indokolta, hogy fékezzen. Amikor a kamerás autó megpróbálta kikerülni, azt sem engedte az elöl haladó.

Cikázni kezdett

A szakadó eső ellenére a skodás még veszélyesebb manőverekbe kezdett. Amikor észlelte, hogy a mögötte haladó autós ki akarja kerülni, bevágott elé a belső sávba. Újabb büntetőfékezéssel kényszerítette a mögötte haladót arra, hogy hirtelen fékezzen.

Visszatértek a külső sávba

A kamerás autó sofőrje lelassított, majd visszatért a külső sávba. Ezt tette az előtte haladó, vélhetően igencsak ingerült autós is. Az indokoltnál jóval lassabb tempóval kezdett haladni. A felvétel ezen a ponton véget ér.

Ez lehetett a kiváltó ok

“Ezt megelőzően én egy kamiont előztem, lehet, a mögöttem haladó szerint túl lassan. Én ekkor 110-115 km/h körüli sebességgel vezettem, ebben az esőben ezt tartottam biztonságosnak. Ennél a fékezéses és manőverező jelenetnél a mögöttem haladó soktonnás pótkocsis kamion is fékezni kényszerült” – írta a videó készítője, aki a felvételt a BpiAutósok.hu portál számára küldte be.

Figyelmeztették az autósokat

A fedélzeti kamera képsorait beküldő személy azt mondta, figyelmeztették az autósokat, hogy a körülmények korántsem ideálisak. Azt írta, hogy Budapest és a Balaton között több helyen is információs táblákon figyelmeztették a járművezetőket. Ezeken a táblákon az állt, hogy “Nedves útburkolat, csökkentse sebességét!”

A büntetőfékezés bűncselekménynek számít

A büntetőfékezés még akkor is közúti veszélyeztetésnek számít, ha nem történik baleset. Akár már a helyszínen el is vehetik a sofőr jogosítványát. Aki ilyesmit követ el, az veszélyezteti a többi közlekedő testi épségét, és nem mellesleg a saját magáét is, hiszen ha valaki nem tud időben megállni, akkor könnyen belerohanhat az előtte hirtelen lefékezőbe. Akár tömegbaleset is kialakulhat, ha valaki bevág egy másik autó elé, majd gyorsan, váratlanul és indokolatlanul fékez.

Súlyos büntetés jár érte

Még akkor is 3 évig tartó szabadságvesztéssel lehet büntetni a büntetőfékező sofőrt, ha nem történik baleset vagy sérülés. Ha netán súlyos testi sérülést okozna, akkor 1-5 évig, míg maradandó fogyatékosság vagy súlyos egészségromlás, tömegszerencsétlenség okozása esetén 2-8 évig terjedő börtönre számíthat az indulatos járművezető. Ha a meggondolatlanság következtében olyan baleset történik, ami halállal végződik, a büntetési tétel 5-10 év, több ember halálának okozásáért pedig akár 15 év is kiszabható. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Az ominózus eset 0:26-tól tekinthető meg az alábbi videón

Kiemelt kép: A bütnetőfékező autós – Forrás: BpiAutósok