2016 októbere és 2018 márciusa között  magas kereseti lehetőség ígéretével szakképzetlen fiatal magyar nőket toborozott egy férfi és a korábban prostituáltként dolgozó élettársa. A Nyíregyházi Törvényszék bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett emberkereskedelem bűntette és kitartottság bűntette miatt emelt vádat ellenük.

Prostituáltakat szerveztek be

A korábbi nyomozás adatai szerint a 47 éves R. János bűntársával, a 41 éves M. Ibolyával 2016 októberétől szervezte és irányította magyar állampolgárságú nők Svájcba történő utaztatását, akiket ott prostituáltként dolgoztattak. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Ebből éltek

A bűnszervezet tagjai szerezték a kuncsaftokat és ők végezték a lányok ügyfelekhez történő kiszállítását is. A megkeresett pénz nagy részét a bűnözői csoport elvette a prostituáltaktól és a bevételből tartották el magukat.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Közös akció

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) az ügyben széleskörű együttműködést folytatott ­– az Europol és az Eurojust közvetítésével – a Bern Kantoni Rendőrséggel. Ennek eredményeképpen a nyomozók 2018. április 17-én több magyarországi helyszínen tartottak összehangolt akciót.

Elkapták őket

Végül sikeresen elfogták Nyírteleken R. Jánost és M. Ibolyát, Tát településen pedig a 32 éves V. Gergőt, aki a lányok külföldre fuvarozását végezte. Az elsőfokú bíróság a vádtól eltérően két vádlott bűnösségét kerítés és kitartottság bűntettében állapította meg, a harmadik társukat pedig valamennyi vád alól felmentette.

Letöltendő szabadságvesztés

A bűnösnek talált vádlottakat 2 év 6 hónap, illetve 2 év 3 hónap börtönben letöltendő szabadságvesztéssel és 3-3 év közügyektől eltiltással sújtotta. A bűnös úton szerzett haszon elvonása céljából több mint 7 millió forint összegre vagyonelkobzást is elrendelt.

10 sértett volt

Az ügynek 10 sértettje volt, akik mind szerény anyagi körülményeikből  menekülve, egyéb jövedelmező munkalehetőség hiányában, saját elhatározásukból vállalkoztak prostitúcióra.

Svájcba utaztatták őket

Miután a szolgáltatás feltételeiről tájékoztatták őket és belegyezésüket elnyerték, a személyszállítással foglalkozó társuk közreműködésével Svájcba utaztatták őket, ahol  összehozták a kliensekkel.

A sofőrt felmentették

A sértettek szállítását végző harmadik társukat az ellene emelt vád alól –  részben bizonyítottság hiányában –  arra hivatkozással mentette fel a bíróság, hogy az utaztatás során ”nem tudott arról, hogy prostitúcióval foglalkozó nőket szállít”.

Ellentétes álláspont

A törvényszék döntésével ellentétes álláspontot képvisel a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség, akik szerint a kisbuszokat üzemeltető vádlott teljesen tisztában volt azzal, hogy bűnszervezet tagjaként biztosítja a vállalkozásában viteldíj ellenében külföldre szállított személyek prostitúciós tevékenységét. A jogorvoslatok alapján, majd a másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla dönt nemsokára. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: letartóztatás az ügyben – Forrás: police.hu