Miután a nagymama elment, a nő elküldte süteményért a kislányt, aztán megkötözte a kisfiút. Felfoghatatlan bűncselekmény a hatvanas évekből.

Az ügyész nem túlzott

„A Fővárosi Bíróság csütörtök délelőtt hirdetett ítéletet Szabó Imréné 36 éves takarítónő bűnügyében, aki bosszúból sósavval leöntötte Makkó Tibor géplakatos gyermekeit, a 9 éves Évát és a 11 éves Tibort” – írta 1962. június 15-én a Népszabadság. A már ezen rövidhír alapján is megemészthetetlen bűncselekményt még maga az ügyész is „a kriminológia történetében szinte egyedülállónak” jellemezte. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Üldözte a szerelmével

Szabóné Simon Teréz másfél évig volt kapcsolatban a családos Makkó Tiborral, de a férfi 1962 januárjában szakított vele. A takarítónőként dolgozó Teréz azonban nem tágított, gyakorlatilag üldözte szerelmével a férfit. Jeleneteket rendezett az utcán, és meg is fenyegette Tibort, hogy bosszút fog állni a csalódásért.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Amikor a nagymama elment

Március 20-án egy üveg tömény sósavval és egy ruhaszárító kötéllel a kezében beállított Makkóék Felsőerdősor utcai lakására. A két gyerek a nagymamával volt otthon. Amikor a mama elment, Teréz süteményért küldte a kislányt. A kisfiú kezét, lábát aztán összekötözte, szemét is bekötötte, zsebkendőt tömött a szájába, majd fojtogatta. Amikor a gyerek elernyedt, sósavat öntött a szájába.

„A néni még leöntött valamivel”

Ekkor ért vissza a kislány, akinek a tárgyaláson úgy kellett volna elmondania a történteket, hogy ott ült Simon Teréz is. Az eltorzult arcú gyerek sírva suttogta a tanácselnöknek, hogy „félek a nénitől”, akit ezek után vezettek csak ki. „Amikor visszajöttem a tortával, Tibi a földön feküdt letakarva. A néni azt mondta, hogy rosszul van. Nekem ugrott, letepert, kiszabadultam kezei közül és az ágy alá bújtam. Onnan kihúzott, a számba tömött valamit, de még tudtam segítségért kiáltani. Ekkor jött a szomszéd bácsi. A néni még leöntött valamivel, a többire nem emlékszem…”

Rendőrautó a bűncselekmény időszakából

Rendőrautó 1965-ben – Forrás: Fortepan.hu

Az apjuk sem törődött velük

A gyerekek megcsalt anyját is kihallgatták. Azt mondta, bárcsak őt ölte volna meg a tettes. Simon Terézt halálra ítélték. Ezután egy külön eljárásban Makkó Tibort, a gyerekek apját is elővették ifjúság elleni bűntett miatt. Mint kiderült, a férfi egyáltalán nem törődött a gyerekekkel, ráadásul verte is őket. Amikor a kórházban meglátogatta a kisfiát, a lánya és a felesége előtt azt mondta, Teréz jobb anyja lett volna a gyerekeknek.

Teréz nem érdemelt kegyelmet

A bíróság kétrendbeli gyilkosság kísérletének bűntette miattz ítélte halálra Terézt. Az ügyész az ítéletet tudomásul vette, a vádlott és védője fellebbezett.  Az Elnöki Tanács az elvetemült nőt nem tartotta kegyelemre érdemesnek. A halálos ítéletet végrehajtották 1962 augusztusában végrehajtották.

Nem ő volt az utolsó

A korabeli források alapján nem egyértelmű, hogy ki volt az utolsó kivégzett nő Magyarországon, de – egy-két újságcikk állításával ellentétben – nem Simon Teréz.

Baltával verte agyon

Egy Besze Imréné nevű nőt majdnem öt évvel később, 1967 februárjában akaszottak fel, miután 1967-ben agyonvert egy nyugdíjas asszonyt Gyöngyösön. Erről a brutális gyilkosságról is részletesen beszámolunk majd itt a Kékvillogó.hu hírportálon. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ezt is olvasd el, klikkelj a képre!

Összevesztek azon, hogyan kezdődik Bessenyei Ferenc dala a „Nótás kedvű volt az apám” – az egyikük fejszével döntötte el a vitát

Kiemelt kép: illusztráció, helyszínelés 2020-ban Vecsésen – Forrás: Rendőrség