Adathordozók kivizsgálása miatt tartott 8 órás házkutatást a rendőrség a világhírű filmrendező, Szász János otthonában. A rendező nem érti, miért volt szükség a hosszas házkutatásra és az eszközei lefoglalására, de ugyancsak értetlenül állnak a helyzet előtt a sziámi ikreket szétválasztó orvosok is, akiknek az alapítványa jogvitában áll Szásszal – a rendőrség azt ígérte, soron kívül vizsgálja ki az ügyet.

Nem működött együtt a hatóságokkal

A rendőrség szerint azért volt szükség az elnyújtott, 8 órás, Szász János elleni házkutatásra és a rendező adathordozóinak a lefoglalására, mert a rendező nem működött együtt a rendőrökkel – így indokolta a rendőrségi akciót a Budapesti Rendőr-főkapitányság az RTL Klub híradójánakA Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem gyanúsítják bűncselekménnyel

A rendőrség azt állítja, nem gyanúsítják a filmrendezőt bűncselekménnyel, a házkutatásnak csakis egyetlen célja volt: egy adathordozó átvizsgálása. Ámde a rendőrség szerint ezt a rendező nem volt hajlandó átadni nekik. Szász ügyvédje, Fülöp Tamás szerint azonban ez a házkutatás jegyzőkönyvéből nem derül ki.

Ismeretlen tettes jelentettek fel?

A rendőrség azt is közölte, hogy személyes adattal visszaélés és más bűncselekmények gyanúja miatt folytat eljárást, Szászt mégsem gyanúsítják bűncselekménnyel. Ebből arra lehet következtetni, hogy ismeretlen tettes ellen szól a feljelentés.

Az orvosok sem értik az ügyet

“Szász János nem élt vissza a személyes adataikkal” – mondta a Telexnek a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikreket szétválasztó orvoscsapat többi tagja is. Ugyanakkor volt olyan orvos is, aki nem reagált a híroldal kérdéseire.

Vita a dokumentumfilm körül

A rendező már korábban is megerősítette, hogy a rendőrségi akció mögött a magyar orvosok által szétválasztott bangladesi ikerpárról készülő dokumentumfilm körüli konfliktus áll. A rendőrök feltételezhetően a film nyersanyagát, vagy annak egy részét keresték Szász otthonában.

Az orvosok is fel vannak háborodva

„Amennyiben a házkutatás mögött valóban ez a film áll, mi, a műtétet végző egészségügyi személyzet nagy részének nevében elmondhatom, hogy nehéz ezt értelmezni, de mélységesen fel vagyunk háborodva a történtek miatt” – mondta Csókay András, aki a végső szétválasztást, és az idegsebészeti csapatot vezette. Az orvos egyébként a nagyműtétet követően kilépett a szétválasztást megszervező Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítványból, melynek 17 évig volt a kuratóriumi elnöke. Ezt a döntését azzal indokolta, „nem elfogadható változások” történtek az alapítvány szellemiségében. Az orvosok többsége amúgy sem volt alapítványi tag – mondta.

Csókay örömmel fogadta a rendezőt

Csókay azt mondta, nagy örömmel fogadták a rendezőt a csapatukban, és szerinte mindenki nagyon jó viszonyba került Szásszal. „Ő volt az egyedüli filmes, aki csapatának költségeit szinte teljes egészében maga fizette (ez több millió forintot jelentett), és ígéretet tett arra, hogy ha a gyerekeket elveszítjük, nem készíti el a filmet” – mondta.

Szinte mindenki beleegyezett a forgatásba

A műtétben résztvevő orvosok és asszisztensek közül csak ketten voltak olyanok, akik nem egyeztek bele, hogy Szász filmet forgat a műtétről, a szétválasztott ikrek történetéről.

Felmerült az alapítvány tulajdoni joga

A 2019. augusztus 1-jén és 2-án végrehajtott, 33 órás szétválasztó műtét után az alapítvány részéről 50 százalékos tulajdonjogi igény merült fel a dokumentumfilmre. Ez azt jelenti, hogy az alapítványnak teljes beleszólása van a film művészeti és tartalmi részébe is. Ugyanakkor Szász János nem egyezett bele, hogy a film anyaga az alapítvány tulajdonát képezze, és hogy a filmbe beleszóljanak.

Nem az orvosok és a rendező közt van a vita

A híroldal megkeresett több orvost is, akik részt vettek a műtétben és tudtak a filmről. Ők elmondták, hogy Szásszal nincs vitájuk és a rendező nem élt vissza személyes adatokkal, mivel amúgy is mindenki tudott a filmről; “aki nem akarta volna, az előre kijelenthette volna, hogy ő nem akar szerepelni” – mondta Valálik István, a műtét idegsebészeti csapatának tagja.

Két szálon fut a cselekmény

A bonyodalmas ügyből az látszik tehát, hogy a dokumentumfilm körüli vitának két szála van: az egyik a személyes adattal való visszaélés – ami miatt büntetőeljárást folytat a rendőrség (ebben az eljárásban volt házkutatás a rendezőnél) –, a másik pedig az alapítvány tulajdonjogi igényéből adódó polgári jogi vita.

Nem válaszolt az alapítvány alapítója

A híroldal kereste a nagyműtét levezényléséért felelős, a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány alapítóját, Pataki Gergely plasztikai sebészt is, azonban neki nem tudták feltenni a kérdéseiket. Az alapítvány csak egy rövid közleményben tudatta, hogy továbbra is élnek a rendelkezésükre álló jogérvényesítési lehetőségekkel.

Mutatjuk az RTL Híradó videóját Szász ügyéről

A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: részlet az RTL videójából