Műtétje után lett mozgáskorlátozott a nyugdíjas Sz. József, aki vélhetően ezért nem tudott kimenekülni kicsiny lakásából, mikor az lángra kapott. A Pest megyei férfit szomszédai megpróbálták megmenteni, de késő volt.

Halálos lakástűz

Kigyulladt egy negyven négyzetméteres családi ház Dunaharasztiban csütörtök reggel, egy ember meghalt a balesetben. A katasztrófavédelem beszámolója szerint a tűz egy kétszobás családi házban ütött ki a Széchenyi István utcában, a teljes ház égett, onnan egy kocsira és egy fenyőfára is átterjedtek.

Mozgáskorlátozott férfi halt meg

A lakástűz áldozata Sz. József, aki mozgáskorlátozottként élt otthonába, sajnos emiatt nem tudott kimenekülni az egyre csak terjedő lángok közül. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Mindenki szerette Józsi bácsit

Az utcabeliek szerint Józsi bácsi egykoron tetterős ember volt. Mindenki szerette a környéken az udvarias idős férfit.

Elsírta magát

„Meglett férfi létemre elsírtam magam, amikor meghallottam, mi történt Józsival. Mindig, mindenkihez volt egy jó szava, múltkor még kedélyesen el is beszélgettünk, soha nem gondoltam volna, hogy azok lesznek az utolsó mondatok, amelyeket vele váltok” – mondta a Borsnak a környék egyik lakója.

Nemrég műtötték

Józsi bácsi korábban gázszerelőként dolgozott, még nyugdíjazása után is eljárogatott segíteni annak, aki kérte. Alig pár hete azonban megműtötték a lábát, azóta régi fittsége és tetterőssége is a múlté lett.

Alig tudott járni

„Igazi stramm, dolgos férfi volt, mindent maga végzett, jött és ment, vezetett, sosem volt tétlen. De decemberben komolyabb műtétet végeztek a lábán, ami után már nem volt a régi: lassan ment, láthatóan alig tudott járni”– mesélte a férfi egyik ismerőse.

Járókerettel közlekedett

„Valószínűleg ez okozta a tragédiát, a szörnyű tűz előtti napon ugyanis láttuk, hogy már speciális járókeretet is hoztak neki, amiből tudtuk, tényleg nagy a baj. Ha ez nincs, talán ki tudott volna menekülni abból a katlanból”.

Gyorsan terjedtek a lángok

„Véletlenül kinéztem az ablakon, akkor láttam a kis füstöt, felcsörgettük a szomszédját, hogy nézzen már rá Józsi bácsira. Mikor lefutottam az alsó szintre láttam, hogy már lángokban állt a kis ház, azonnal hívtuk a tűzoltókat– mondta az egyik szemtanú.

Csak a holttestét emelték ki

Azonban hiába a gyors segítség, Józsi bácsi életét már nem tudták megmenteni, a mozgáskorlátozott férfinek csak a holttestét tudták kiemelni a tűzoltók a házból, ami brutális gyorsasággal leégett.

Hárman haltak meg egy nap alatt

A múlt héten egy nap alatt ez volt a 3. halálos tűzeset az országban: Hévízen egy férfi égett bent a lakásában csütörtök délután, szerda kora este pedig egy nyugdíjas asszony lelte halálát a tűzben Győrságon. Az idős Erzsi néni is egyedül élt, az asszony szintén nem tudott kimenekülni a tűzből. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

 Ezt javasolja a katasztrófavédelem

 • Ha ég a ruhája, tépje le azonnal, és tapossa is meg!
 • Ha nem tudja letépni, vesse le magát a földre és hemperegjen! (Nem uralkodhat el a tűz!)
 • Ha nem tudja a lakástüzet eloltani, hagyja, meneküljön!
 • Nedves textillel takarja el az orrát, száját!
 • Guggoljon, kússzon, másszon négykézláb, maradjon a talajhoz közel!
 • Ne nyúljon a kilincshez rutinból! Lehet, hogy forró! Mint ahogy a korlát is az lehet.
 • Lökje be maga után az ajtót. A kulcsot felejtse el, zárni nem kell. Különben a tűzoltók törik be.
 • Ha kiért, ordítson! Figyelmeztessen és kérjen segítséget!
 • Kerülje a füstöt a lépcsőházban, ne a füst felé fusson!
 • Kerülje a liftet!
 • Ha tudja szellőztesse ki a lépcsőházat, hogy mások is kitaláljanak onnan

Kiemelt kép: helyszíni felvétel – Forrás: MTI/Mihádák Zoltán