Bencze Miklósné elment a postára pénzt befizetni, majd munkába menet nyoma veszett. Máig csak annyi biztos, hogy megölték, de azt sem tudni, mikor és azt sem, hogy hol. A nő gyilkosa még ma is szabadon élhet.

Nem horrorfilm, hanem valóság

A darabolós gyilkosságok nem feltétlenül csak az amerikai horrorfilmek elborzasztó kellékei. Ritkán, de a valóságban is előfordulnak olyan bűnügyek, ahol a gyilkos feldarabolja a holttestet, általában azért, hogy könnyebben el tudja tűntetni a nyomokat. Az ilyen borzalmas bűncselekményeknél tettes és áldozat általában ismeri egymást, és a háttérben valamilyen családon belüli nézeteltérés áll. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Ötven éves titok

Ezek a gyilkosságok mindannyiunkat felháborítanak, de ehhez az kell, hogy az újságok is hírt adjanak róluk. A sátoraljaújhelyi takarítónő feldarabolásáról azonban a Kékvillogó.hu hírportálon olvashatnak először, pedig a gyilkosság majdnem fél évszázada történt.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Szíven szúrták

1972. május 13-án két füvet szedő férfi Sátoraljaújhelyen, a Ronyva patak partján emberi testrészeket talált, az esetet jelentették a rendőrségen. Az orvosszakértők a darabok alapján meg tudták állapítani, hogy az áldozat nő és szíven szúrták.

Fej nélkül is tudták, hogy kié a holttest

Bár a holttest darabjai – köztük a levágott fej – sosem került elő, a megölt áldozatot sikerült azonosítani. Bencze Miklósné volt az, aki egy helyi vállalatnál dolgozott takarítóként. A 42 éves nő május 10-én reggel ment el otthonról, felvett a bankfiókban párezer forintot a munkahelye részére és átment a postára.

Elnyelte a föld munkába menet

Benczénének délelőtt 10 órára kellett volna munkába mennie. 15 perccel korábban még a városi WC kezelőjével beszélgetett, majd egyszerűen nyoma veszett. A nőről, az ismerőseiről, a szokásairól gyakorlatilag mindent kiderítettek a nyomozók. Tudták, hogy korábban prostituáltként dolgozott, ezért sok férfival volt kapcsolata. Férjétől még nem váltak el, de már régóta külön éltek.

Hentesek, böllérek, taxisok

Mivel a holttestet szakszerűen darabolták fel, le kellett ellenőrizni a kórházi patológián dolgozókat, de még a henteseket és bölléreket is. A nyomozók feltételezték, hogy a tettes taxival tűnhetett el, de ez a vonal sem jött be. Mivel a csehszlovák (ma szlovák) határ nagyon közel van, a cseh vonalat is ellenőrizni kellett. Hiába.

Ki tudta, hogy pénzért megy?

De miért ölték meg Benczénét, aki ráadásul évek óta felhagyott a prostitúcióval, vagyis a szexuális indíték sem volt? A legvalószínűbb a nyereségvágyból elkövetett emberölés lehetett. Azt, hogy 10-én pénzt kell felvennie, csak aznap tudhatta meg. Erről rajta kívül csak a vállalat dolgozói tudhattak, és azok, akiknek ő vagy a dolgozók elmondták.

Ott lehet a gyilkos neve

A mai napig nem tudni, ki ölte meg a takarítónőt. A tettest büntetőjogilag nem is lehetne már felelősségre vonni, mert az ügy régen elévült, pedig a gyilkos neve minden bizonnyal ott van az aktákban, vagyis képbe került a nyomozás idején.

Ezen bukhatott meg a nyomozás

Bárki is volt a tettes, szerencséje lehetett vagy rendkívül dörzsölt volt, mert még azt sem sikerült megállapítani, pontosan mikor és hol gyilkolta meg és darabolta fel áldozatát. Bár azóta majdnem ötven év telt el, a gyilkos még ma is szabadon élhet. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Forrás: Dr. Kovács Lajos: A sátoraljaújhelyi darabolásos emberölés (60 év, hatvan bűncselekmény)

Kiemelt kép: illusztráció, rendőrségi helyszínelés 1971-ben – Forrás: Fortepan.hu/Kékvillogó-grafika