Tegyek vallomást, vagy sem? Most akkor rabosítani fognak és újjlenyomatot vesznek tőlem? Lefotózhatom a jegyzőkönyvet a rendőrségen a mobilommal? Egy rendőrségi idézés nem a legkellemesebb dolog, és tényleg végződhet rosszul az ügy, de ha nem pánikolsz be és előre tájékozódsz, elkerülheted, hogy olyan hibákat kövess el, amik később megbosszulják magukat. A Kékvillogó.hu hírportál büntetőjogi ügyvéd szakértője, Dr. Bátki Pál most részletesen elmondja mikor, mire figyelj, ha úgy alakul az életed, hogy beidéznek a rendőrségre.

Megtudhatom-e telefonon hogy miért hívtak be?

Ha valakit gyanúsítottként idéznek be a rendőrségre, telefonon többnyire nem kap előre információt, hogy milyen bűncselekménnyel fogják meggyanúsítani. Ne is akarj tehát telefonon információt kérni, mert nagy valószínűséggel semmi konkrétumot nem mondanak.

Mi történik, ha nem megyek el a rendőrségi idézésre?

Ha valami miatt nem tudsz megjelenni az idézésre, akkor azt a lehető legkorábbi időpontban be kell jelentened a rendőröknek. Azt tanácsolom, hogy ezt írásban tedd meg, akár emailben is. A rendőrségi idézés alján mindig ott van a rendőrkapitányság email-címe. Ha ezt elmulasztod, akkor rendbírságot kaphatsz, vagy elővezethetnek. Ezen kívül bizonyos feltételek esetén még körözés és elfogatóparancs is kibocsátható ellened. Jobb ezt elkerülni egy e-mail elküldésvel.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Vihetek-e ügyvédet magammal?

Természetesen a gyanúsítottnak joga van ahhoz, hogy ügyvédet fogadjon, vagy akár ügyvéd kirendelését is kérje. Ez kötelező is a nyomozóhatóság részéről, például ha olyan bűncselekményről van szó ahol öt év szabadságvesztés is kiszabható. De a gyanúsított akkor is kérheti ügyvéd kirendelését, ha ez az ügy miatt nem lenne kötelező, de ő így érzi biztonságban magát.

Ki fizeti a kirendelt ügyvéd munkadíját?

A kirendelt ügyvéd munkadíját az állam előlegezi meg. Viszont ha elítélnek, akkor utána bűnügyi költségként behajtják rajtad. Ha megszüntetik ellened az eljárást, vagy felmentenek, akkor természetesen ezt nem kell kifizetned.

Mik a jogaim a kihallgatáson? A gyanúsított jogai közül ezek a legfontosabbak:

  1. Először is jogod van megtudni, hogy mivel gyanúsítanak. A kihallgatás elején ezt el kell mondania neked a rendőrségnek.
  2. A legfontosabb az, hogy jogodban áll hallgatni. Te döntöd el, hogy mikor mit mondasz a rendőröknek. Ha azt mondják, hogy addig nem mehetsz haza, amíg nem teszel vallomást, azt ne hidd el! A vallomástétel megtagadása alapvető jog, ezért retorzió nem érhet téged.
  3. Végül a gyanúsítotti kihallgatásod követően jogod van megtekinteni a bizonyítékokat tartalmazó iratokat. Érdemes tehát nem elkapkodni a vallomástételt, és csak azután tenni érdemi vallomást, hogy ezeket nyugodtan átnézted.
  4. A védekezéshez való jog fontos eleme, hogy indítványokat tehetsz azzal kapcsolatban, hogy kiket hallgasson ki a rendőrség, vagy milyen iratokat szerezzen be, amik a védekezésed szolgálják.

Mire figyeljek a kihallgatáson?

A figyelmeztetések elhangzását és a vallomást természetesen jegyzőkönyvezni kell. Csak olyan jegyzőkönyvet írj alá, amit értesz, és ami megfelel a valóságnak. Ne írd alá a vallomásod, ha a jegyzőkönyv olyat tartalmaz, ami nem tükrözi azt, ami elhangzott.

Kaphatok másolatot a kihallgatás jegyzőkönyvéből?

A jegyzőkönyvből természetesen kaphatsz ingyenesen másolatot, és le is fotózhatod a telefonoddal. Sőt, a jegyzőkönyv aláírását követően a többi bizonyítékot is megnézheted és azokról is készíthetsz fotót és feljegyzéseket. Azt is kérheted, hogy elektronikusan küldjék el neked a teljes aktát.

Rabosítás

Jobb, ha előre felkészíted magad arra, hogy a gyanúsítottról a kihallgatást követően fényképet készítenek és ujjlenyomatot vesznek. Súlyos bűncselekmények esetén még DNS-mintát is vesznek egy fülpiszkáló szerű eszközzel a száj nyálkahártyájából. Ennek során együtt kell működnöd, mert a rendőröknek joguk van ezt fizikailag is kikényszeríteni, amiből könnyen sérülések keletkezhetnek. Ezt rabosításnak szokták hívni, pedig ennek semmi köze nincs ahhoz, hogy kiből lesz később rab, sőt még azt se jelenti, hogy büntetett előéletű leszel. Ezeket az adatokat azonnal törölni köteles a hatóság, ha az ügyet megszüntetik. Ha elítélnek, akkor ezek az adatok a bűnügyi nyilvántartási törvény szerinti ideig tárolhatók.

A szerző Dr. Bátki Pál büntetőjogi ügyvéd

Dr. Bátki Pál

Tapasztalt ügyvéd

Ügyvédként számtalan TV-műsorban nyilatkozott büntetőjogi kérdésekről. Több, mint 18 éve van a büntető ügyvédi pályán, sok mindent látott, az ország egyik legtapasztaltabb büntetőjogi ügyvédje. A hozzá fordulóknak segít a büntetőeljárás rendőrségi és ügyészi szakaszában, valamint a bíróságon. Ügyvédi honlapján többszáz bejegyzést olvashatsz büntetetőjogi témában.

Kiemelt kép: illusztráció