Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt emelt vádat a Kecskeméti Járási Ügyészség egy férfi ellen, aki 2019 augusztusában Kecskeméten rögzítés nélkül szállított salétromsavat az autójával. A helytelen rögzítés miatt a salétromsav kiömlött az útra, az autós segítségére siető mentősök pedig megsérültek.

Salétromsavat szállított

Az ügyészségi vádirat szerint a férfi 2019. augusztus 12-én, délután Kecskeméten vezette az autóját, a raktérben pedig két 50 literes tartályban salétromsavat szállított. És tette mindezt úgy, hogy a veszélyes anyagnak minősülő salétromsavas tartályokat a szállítás megkezdése előtt nem rögzítette. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kecskeméten közlekedett

Kifolyt az útra

A rossz rögzítés miatt a szállítás során a raktérben lévő egyik tartály eldőlt és megsérült. Ennek következtében a felhasadt tartályból az erősen maró hatású salétromsav az utastérbe és a közútra folyt.

Mentősök jöttek segíteni

Az esetet követően mentők érkeztek ki a helyszínre, hogy egy mentőápoló és egy sofőr segítségével megpróbáljanak kezdeni valamit a kiömlött savval. Ahogy megközelítették a bajba jutott autóst, a salétromsav miatt keletkező, maró hatású gázt belélegezték, és a gáz a bőrükkel is érintkezett.

Illusztráción a mentés

Illusztráció/Forrás:Ügyészség

Sérüléseket szenvedtek

A vádirat szerint a kiömlött salétromsav miatt a segítők 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek. Szerencsére maradandó fogyatékosság egyiküknél sem alakult ki.

Itt hibázott a sofőr

A vádhatóság idézte a veszélyes áruk közúti szállításával kapcsolatos jogszabályokat is, amelyek szerint az árukat úgy kell rögzíteni a szállítás során, hogy az mindenképp megakadályozza az áruk elmozdulását vagy ami a sérülésüket okozná. E tekintetben az autó vezetője valóban hibát követett el.

Testi sértést okozott

Az ügyészség megállapítása szerint a sofőr megszegte ezeket a jog- és foglalkozási szabályokat, mivel a salétromsavat tartalmazó tartályokat nem rögzítette a szállítás előtt. Ezzel a segítségére induló embereknek gondatlanságból testi sértést okozott.

Ez a vád

A szabadlábon védekező sofőrt foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolja a járási ügyészség. Az autós bűnösségéről a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Mentőautó – Forrás: BudaPestkörnyéke