Amint arról a Kékvillogó is beszámolt hétfőn tűnt el otthonából az ötgyermekes Rácz Erika. A 40 éves hódmezővásárhelyi asszony kényszerbetegségben szenved, s bár az utóbbi időben a gyógyszerek hatására jobban lett, a nő mégis úgy döntött, hogy maga mögött hagyja a családját. Búcsúlevelet is ír, melyet a közösségi oldalon osztott meg, útjára pedig telefont sem vitt magával. Erikáért a férje és a gyermekei is nagyon aggódtak, továbbá az egész ország figyelemmel kísérte a fájó történetet, ami szerencsére nem tragédiával zárult: Erikát ugyanis szerda este, egy mohácsi hipermarket parkolójában találták meg. Kiderült, az édesanya két napig ült az autójában, mire rábukkantak.

Otthonából tűnt el Erika

Mint megírtuk Rácz Erika az otthonából tűnt el, november 29-én hajnalban. A nő egy fekete Opel Zafirával távozott, amelynek rendszáma, NTD-951. Aznap Bajánál látták utoljára az autót, viszont az asszonyról más hír nem érkezett azóta. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el! 

Problémáiról írt

A 40 éves nő egy érzelmes búcsúlevélben ecsetelte problémáit a közösségi oldalán, mielőtt hétfő hajnalban váratlanul elhajtott az otthonából.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

OCD-ben szenved

„OCD-s vagyok, érintésképtelenség nálam a fő tünet. Éjszakába nyúlóan takarítottam, későn feküdtem, sokszor a házat sem tudtam elhagyni. Mindent fertőtlenítenem kellett. Nem tudtam beengedni embereket az otthonomba fürdés nélkül, még a saját gyermekeimet sem” –írta nyilvános búcsúlevelében Erika.

5 gyermeke van

Erikát párja mellett 5 gyermeke várta haza: a 15 éves Réka, a 9 éves Emma, a 8 esztendős Panka, a harmadik születésnapját nemrég ünneplő Soma és Zénó, aki csupán 9 hónapja született.

A férje autójával távozott

„Nem sokkal reggel hét óra előtt vettük észre, hogy nincsen itthon, eltűnt a kocsimmal. Ekkor olvastam el a hosszú búcsúzkodó üzenetét a Facebook-oldalán. A rendőröktől azóta megtudtam, hogy 130 kilométerre, Bajánál látta a kocsit egy hatósági kamera fél 9 körül. Ötletünk sincs, hova mehetett, de nagyon remélem, visszajön hozzánk. Nagyon várják már a gyerekek is. Bízom benne, hogy nem csinál hülyeséget” – mondta a Blikknek az asszony párja még a hét elején.

A gyerekek nem tudják az igazságot

Imre és Erika öt éve élnek együtt. A férfi szerint a gyerekek a körülményekhez képest jól vannak. Ugyan tudják, hogy az édesanyjuk elment otthonról, de a pontos részletekről nem tájékoztatták őket.

8 éve beteg

A nő nyolc éve küzd a betegségével, sokáig nem nézett vele szembe, de augusztusban elkezdett egy terápiát és gyógyszeres kezelést is kapott.

Éjszaka takarított

„A kényszerbetegsége miatt voltak különböző rituáléi, amiket meg kellett csinálnia, hogy jól érezze magát. A házba például nem mehetett be senki utcai ruhában, azt le kellett vennie az előszobában mindenkinek és fürödniük is kellett a belépés után minden egyes alkalommal. Pár órát aludt, mert éjszakába nyúlóan takarított, fertőtlenített. Ezeket pedig minden nap megismételte” – mesélte a nő húga, Marianna.

300 ezer magyar szenved tőle

Az OCD nevű kényszerbetegséget a depresszió után a második leggyakrabban előforduló pszichiátriai kórképnek. tartják. Több embert érint, mint a skizofrénia, a pánikbetegség vagy a súlyos evészavar. Magyarországon 300 ezerre becsülik az OCD-ben szenvedők számát. A betegség egy bizonyos gyógyszercsoporttal kezelhető. 

Megszólalt a testvére

A szomorú eset kapcsán megszólalt Erika húga, Viktória, aki a Blikknek elmondta: „Az édesapánkkal szerdán elutaztunk arra a környékre, ahol az egyik hatósági kamera látta a kocsiját még az eltűnése napján. A nővéremet Mohácshoz egy szép emlék kötötte, ezért a Blikk cikkét mutatva beszéltünk emberekkel a városban. Ekkor találkoztunk egy járőrrel is, akitől segítséget kértünk.” Az aggódó családtagok ezután továbbálltak, hogy a környező településeket is bejárják. Aztán néhány órával később érkezett a jó hír.

Nagyon sírt

” Már a rendőrautóban ült, amikor odaértünk a parkolóba hozzá. Két napig ücsörgött szegény a kocsijában, valamilyen jelre várt, hogy mihez kezdjen. Rettentően sírt, amikor rátaláltak a rendőrök. Végül mentő vitte kórházba, ahol végre megölelhettem. Azt mondta, számos lehetősége lett volna véget vetnie az életének, ártani magának, de a gyerekei miatt esze ágában sem volt megtenni. Sajnos eljött nála az a pont, hogy besokallt és segítségért kiáltott. Csak fel akarta hívni magára a figyelmet, ez egy végső segélykiáltás volt a részéről” – mesélte Viktória.

Hamarosan újra együtt

Erika elmondta, már nagyon szeretne hazamenni a családjához, hogy újra láthassa a gyermekeit, de a párjával is át szeretné beszélni a problémákat. Mint mondta tudja, hogy felelősséggel tartozik a szeretteiért. Az élettársa, Imre azonnal útnak indult Mohácsra, miután a rendőrök értesítették a fejleményekről.

Imre is megszólalt

„Sajnos mire odaértem, már csak az autót tudtam hazahozni. Őt bent tartották a helyi kórház pszichiátriáján, ahonnan vélhetően pénteken átszállíthatják Szegedre, ahol már sokkal közelebb lehet a családjához, hozzánk. Csak röviden tudtam vele beszélni, de szerencsére már biztonságban van. Nagyon várjuk itthon és igyekszünk sokkal több figyelmet fordítani rá. Mindenben támogatni fogjuk” – mondta a lapnak a férfi.

Ha segítség kell

Ha Ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, tárcsázza a krízishelyzetben lévők részére rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123 telefonszámot, akár mobiltelefonról is! A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el! 

Kiemelt kép: Rácz Erika – Forrás: Facebook