A Nyíregyházi Járásbíróság 2021. november 29-én közúti baleset okozásának vétsége miatt B.S.Zs. I. rendű vádlottat 1 év fogházbüntetésre és 1 év közúti járművezetéstől eltiltás mellékbüntetésre, míg B.D. II. rendű vádlottat 1 év fogházbüntetésre és 2 év közúti járművezetéstől eltiltás büntetésre ítélte. A bíróság a szabadságvesztés büntetés végrehajtását mindkét vádlott esetében 1 év próbaidőre felfüggesztette.

2019-ben történt

Az ítéleti tényállás szerint 2019. október 13-án az esti órákban B.S.Zs. I. rendű vádlott Nyíregyháza lakott területén, a Pazonyi úton közlekedett az általa vezetett mentőgépkocsival megkülönböztető fény-és hangjelzés használata mellett Nyírpazony község irányába. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el! 

Nem voltak bekötve

Ugyanebben az időben közlekedett B.D. II. rendű vádlott is személygépkocsijával a Makay István utcán, a Pazonyi út irányába. Az autóban utasként tartózkodott a II.r. vádlott barátnője is, aki a jobb első ülésen foglalt helyet. A Pazonyi úti kereszteződéshez érve a II.r. vádlott egyenesen szándékozott tovább haladni a Törzs utca irányába. Közlekedésük során B.D. II. rendű vádlott és utasa a biztonsági övet nem használták.

A tilos ellenére

A kereszteződéshez érve a mentőgépkocsit vezető I. rendű vádlott 81-86 km/h sebeséggel, a forgalomirányító készülék tilos jelzése ellenére úgy hajtott be a kereszteződésbe, hogy nem győződött meg arról, hogy akadálytalan tovább haladását más közlekedők számára lehetővé tették.

Fékezés nélkül

A II. rendű vádlott ugyanekkor behaladt a kereszteződésbe úgy, hogy a forgalomirányító fényjelző készülék számára már tilosra váltott, így autója jobb elejével fékezés nélkül – 48-52 km/h sebeséggel – nekiütközött a mentőautó bal elejének.

Hatalmas ütközés

Az ütközéstől mindkét gépkocsi kitért a haladási irányából, a mentőautó az úttest jobb szélén lévő, közvilágítást tartó fémoszlopnak ütközött, amiről a hirdetőtábla leszakadt és a fényjelző készüléknél várakozó másik gépjárműre esett.

Visszacsapódott az úttestre

Ezután a mentőautó visszacsapódott az úttestre, ahol bal hátsó részével ismét nekiütközött a II. rendű vádlott autójának és egy másik, a kereszteződésben várakozó vétlen autónak.

Egy ember meghalt

A baleset következtében a II. rendű vádlott utasa az autóból kirepült és olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. A baleset többi résztvevője 8 napon belül gyógyuló, kisebb sérüléseket szenvedett.

Az ítélet

A bíróság ítéletében mindkét vádlottat előzetesen mentesítette a büntetett előélethez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól. Az ítélet nem jogerős, az ügyész 3 nap gondolkodási időt tartott fenn, az I. rendű vádlott és védője felmentésért jelentettek be fellebbezést, míg II. rendű vádlott és védője 3 nap gondolkodási időt tartottak fenn. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el! 

Kiemelt kép: TV2 Tények