A részeg férfi éppen a buszra várt, amikor odament hozzá egy részeg nő, hogy legyenek együtt. Az alkohol hatására azonban nem várt akadályok léptek fel, aminek gyilkosság lett a vége. A tettes aztán egy fura mesével állt elő, amelyben ötvenezer forint és a helyi boltos kapták a főszerepet. Újranyitottuk egy különös ügy aktáját a hetvenes évekből.

Tolvajból is lehet gyilkos

Rendkívül ritka, hogy egy gyilkosnak ne legyen bűnözői múltja. Viszont nem igaz az a feltételezés, hogy tolvajból nem lesz gyilkos. Erre a magyar bűntörténelemből is több példát lehetne hozni, mi most Borsod megyéből ismertetünk egy kirívó esetet, amely a hetvenes években történt Boldva községben. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Értelmetlen

A 28 éves Sallai András neve nem volt ismeretlen a rendőrségen és a bíróságon sem. Fiatalabb korától többször volt elítélve lopás miatt, és éppen akkor is jogerősen kiszabott büntetését töltötte, amikor egy asszony megyilkolása miatt vezették a tárgyalóterembe. Minden gyilkosság értelmetlen, de Sallai Andráséra talán még a legsúlyosabb bűncselekményeken belül is kiemelten igaz ez az állítás.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Odament hozzá egy részeg nő

Úgy tűnt, hogy 1977. július 17. ugyanolyan munkanap lesz, mint a többi. Sallai Hangácsról busszal járt be munkahelyére, a Boldvai Állami Gazdaságba, ahol állatgondozóként dolgozott. Hazafelé indult a munkából, de még Boldván betért a Kék acél eszpresszóba, ahol rövidet és sört ivott. A záróra után – este nyolc óra felé – az autóbuszmegállóhoz ment, és várta a buszt. Ekkor ment hozzá oda egy helyi nő, bizonyos Czecze Gyuláné, aki ugyancsak nem vetette meg az italt.

Alkalmatlan volt az együttlétre

A züllött nőnek ismert Czeczéné azt mondta a buszmegállóban várakozó Sallai Andrásnak, hogy legyenek együtt, és a férfi nem is utasította vissza a hirtelen jött ajánlatot. Elindultak a Dózsa György úton, ahol az asszony az egyik ház hátsó udvarára vezette Andrást. A baromfiudvarban Czeczéné lefeküdt a földre, és szólította a férfit. Sallai azonban nem igazán volt olyan állapotban, hogy bármit is tudott volna tenni, ezért összevesztek.

Szégyellte magát, ezért megfojtotta

Az ugyancsak ittas nő elkezdte szidni a férfit, majd felállt és előbb mellbe, majd állon vágta Andrást. Az akcióra képtelen András erre válaszul arcul ütötte Czeczénét, aki hanyatt a földre esett, majd tovább szidta a férfit. Sallai a kitartó kiabálás miatt pánikba esett, és attól félt, hogy valaki majd meghallja, hogy nem volt képes arra. Végül a nő mellé kuporodott és megfojtotta. A halál beállta után Sallai egy fa alá húzta a holttestet, szoknyájával és zsebkendőjével betakarta, majd eltávozott a helyszínről.

Valójában a helyi boltos volt a gyilkos!

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Főügyészség emberölés miatt vádiratot adott ki Sallai ellen, a megyei bíróság pedig a bizonyítékok gondos mérlegelése után 1978. január 24-én hozott ítéletével 12 évi fegyházbüntetéssel sújtotta. Vádlott és védője felebbezett, majd jött egy nem várt csavar a történetben. A Legfelsőbb Bíróság előtt Sallai visszavonta a rendőrség és a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bíróság előtt tett beismerő vallomását, és azt adta elő, hogy a gyilkosság elkövetője a Boldva községbeli műszaki bolt vezetője volt, aki ötvenezer forintot ajánlott fel neki, ha magára vállalja a gyilkosságot.

Egy halálos baleset miatt?

Sallai állítása szerint Czeczénének azért kellett meghalnia, mert szemtanúja volt annak, hogy a boltvezető halálos kimenetelű közúti balesetet okozott, és a nő zsarolta őt. Mindezek alapján a Legfelsőbb Bíróság hatályon kívül helyezte az első fokú ítéletet, és új eljárásra utasította a megyei bíróságot. Mivel a vádlott újonnan előterjesztett védekezésének valóságát vagy valótlanságát fel kellett deríteni, az új büntető eljárást a nyomozási szaktól kezdődően újra le kellett folytatni.

Csak az időt húzta ezzel a mesével

A vége azonban az lett, hogy a bíróság szerint Sallai András története csak az idő húzására volt jó. Hogyan tudta volna korábban pontosan megrajzolni a gyilkosság helyszínét, amikor később már azt állította, hogy sohasem járt ott? A boltvezető ráadásul nem követhetett el semmiféle közúti balesetet, mert a kérdéses időben Hajdúszoboszlón nyaralt. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Ötvenezer forint

Sallai a bizonyítékok hatására összezavarodott, és már nem a bolt vezetőjéte próbálta meg rákenni a gyilkosságot, hanem egy ismeretlen férfire. Ahhoz azonban ragaszkodott, hogy az illető ötvenezet forintot ajánlott fel neki, ha elhiteti a nyomozó hatósággal, hogy ő ölte meg Czeczénét. Hogy az új eljárás után ugyanaz maradt-e az ítélet, arról viszont nem számoltak be a lapok. Valószínű azonban, hogy Sallai András hosszú évekre börtönbe került egy nő megfojtásáért. Ha szeretnél még ilyen újranyitott aktát olvasni, akkor kattints ide!

Kiemelt kép: illusztráció – Fortepan.hu/Kékvillogó.hu-grafika