Nagyszabású akcióban lecsapott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egy számlagyárként működő bűnbandára, amely bűnszervezeteknek állított ki fiktív számlákat Budapesten. A bűnszervezetek ezzel hatmilliárd forintos kárt okoztak a költségvetésnek.

Nem végeztek valós tevékenységet

Kis Péter András NAV-szóvivő hétfői, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a számlagyár két, főként őrzés-védelemmel, takarítással, polcszervizzel és marketingtevékenységgel foglalkozó bűnszervezetet szolgált ki fiktív számlákkal, amelyekkel a társaságok a fizetendő áfájukat csökkentették. A számlagyár cégei valós tevékenységet nem végeztek – írta. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Készültek a lebukásra

Hozzátette: a bűnbandák – a lebukásra felkészülve – az ellenük szóló bizonyítékokat rendszeresen elégették vagy darálással megsemmisítették.

Három bűnszervezetet számoltak fel most

A három bűnszervezetet a budapesti pénzügyi nyomozók – a Merkur bevetési egység, a Terrorelhárítási Központ és szakértők támogatásával – számolták fel. Az akcióban résztvevők 160 helyszínen tartottak kutatást, 60 ember hallgattak ki, közülük hatot letartóztattak.

Elképesztő a kár

A költségvetési kár megtérítésére a NAV mintegy egymilliárd forint értékben külföldi és belföldi bankszámlákat zárolt, 28 ingatlant vett zár alá, több mint 150 millió forintnyi készpénzt, 5 gépkocsit, vitorlás hajókat, kortárs festményeket, aranytömböket és ékszereket foglalt le – tudatta.

2,5 milliárd környékén lehet

Hozzáfűzte: a zárolt és lefoglalt vagyon értékét szakértő állapítja meg, de az előzetes becslések szerint elérheti a 2,5 milliárd forintot.

Költségvetési csalás

A nyomozás különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás miatt indult – olvasható a közleményben.

Februárban Somogyban kapcsoltak le egy számlagyárat

A KékVillogó.hu is beszámolt róla, hogy bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás miatt emelt vádat a Somogy Megyei Főügyészség egy 39 éves nővel és 59 éves társával szemben. Az elkövetők egy nyereségesen működő cég adófizetési kötelezettségét tüntették el fiktív számlákkal. A csalók egy nyereségesen működő cég adófizetési kötelezettségét tüntették el fiktív számlákkal.

Csalók ellen emeltek vádat

Az ügyészség vádirat szerint a nő ügyvezetője volt egy Somogy megyében bejegyzett, villanyszerelési munkákkal foglakozó Kft-nek. Mivel a cégnek jelentős összegű adót kellett fizetnie, a nő elhatározta, hogy csalni fog.

Jöttek a fiktív számlák

A cégnek a működése során olyan nagyobb összegű bevétele keletkezett, hogy azután jelentős összegű általános forgalmi adót kellett volna fizetni, azonban a nő minél kevesebbel akarta megúszni a dolgot, ezért belekezdett a fiktív számlák beszerzésébe.

Összeállt egy férfival

Ahhoz, hogy a csalást megvalósítsa, a nő felvette a kapcsolatot egy Pest megyei férfival. Az új ismerős több olyan céggel is rendelkezett, amelyek tényleges gazdasági tevékenységet nem folytattak, ez pedig nagy segítségére volt a nőnek.

Romos épület volt a székhelyük

Az új férfi ismerős valószínűleg nem ma kezdte a csalást, ugyanis a gazdasági tevékenységet egyáltalán nem űző cégeinek a székhelye egy biatorbágyi zártkerti ingatlanban volt, amelyen csak egy romos épület és építési törmelék volt található.

305 milliós költség

Miután megállapodtak, a férfi kamucégei 3 év alatt összesen 305 millió forint értékben állítottak ki valótlan költségszámlákat a Kft. részére. Ezeket az összegeket a nő be is állította a könyvelésébe, majd havi Áfa bevallásaiban a fizetendő adó összegét minimálisra csökkentette.

80 milliós kárt okoztak

Az ügyeskedés miatt a Kft. nyeresége is eltűnt „papíron”, ezáltal 15 millió forint társasági adót sem fizetett meg. A csalók végül összesen 80 millió forint vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Freepik