Rendőri intézkedés közben hirtelen meghalt egy Pest megyei férfi csütörtök este. Az autóst azért állítottak meg, mert korábban már eltiltották a vezetéstől. Az őrjöngő sofőr valószínűleg kábítószert fogyaszthatott, és ez okozhatta a halálát is.

Igazoltatás Gödön

Ahogy a BudaPestkörnyeke.hu is beszámolt róla, a dunakeszi rendőrök november 30-án este igazoltattak egy sofőrt Gödön, akiről tudták, hogy korábban eltiltották a járművezetéstől. A rendőrség közleménye szerint a férfi később nem akart kiszállni a kocsiból, és támadólag lépett fel az intézkedő rendőrökkel szemben. Ezután a zavart férfi ellenállását a rendőrök megtörték, bilincselték és a szolgálati autóba ültették. 

Megpróbálták újraéleszteni

Az őrjöngő férfi percekkel később meghalt. A rendőrök próbálták újraéleszteni a sofőrt, és azonnal mentőt hívtak. De sem a zsaruk, sem a mentősök nem tudtak segíteni rajta. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Elvesztette az eszméltetét

„A feldúlt férfi hirtelen elhallgatott a rendőrautóban, mivel elvesztette az eszméletét” – ezt nyilatkozta Szabóné Berki Bianka, a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a TV2 hírműsorában.

Kábítószert találtak az autóban

Az elhunyt férfi autójának átvizsgálásakor a rendőrök kábítószergyanús anyagot találtak. A mentősök szerint a tudatmódosító szer használata magyarázattal szolgálhat a sofőr rosszullétére és zavart állapotára is. 

Sokáig küzdöttek érte

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője azt mondta, a  mentők hosszan küzdöttek a férfi életéért, de sajnos menthetetlen volt.

Eljárás indult

A haláleset pontos körülményeit a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság közigazgatási hatósági eljárás keretében, szakértők bevonásával vizsgálja. A központi nyomozó főügyészség hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt is indított eljárást.

Milyen rendőri intézkedések vannak?

Körülbelül 40 féle különböző rendőri intézkedést sorol fel a rendőrségi törvény illetve a rendőrség szolgálati szabályzatról szóló BM rendelet. A legismertebbek talán az igazoltatás, alkoholszonda alkalmazása, a motozás, a határforgalom-ellenőrzés, személyvédelem és a helyszínbiztosítás. De olyanok is vannak ami kevésbé ismertek, például tanóráról meglógó tanuló visszakísérése az iskolába. Ezek tulajdonképpen rendőri feladatok, rendőri helyzetek, amik azért vannak külön nevesítve mert mindegyikre más-más szabályok, intézkedési rendek vonatkoznak. 

Testi kényszer és kényszerítő eszközök alkalmazása 

A rendőr feladatának teljesítése során bárkit felszólíthat arra, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön. Ha az érintett a felszólításnak nem tesz eleget vagy ellenszegül, a rendőr kényszerítő eszközöket alkalmazhat.

Mi az alapelv rendőri intézkedés során? 

A rendőri intézkedésnek arányosnak kell lennie. Azaz nem okozhat olyan hátrányt, amely nyilvánvalóan nem áll arányban az intézkedés törvényes céljával. Több lehetséges és alkalmas rendőri intézkedés és kényszerítő eszköz közül azt kell választani, amely az eredményesség biztosítása mellett a legkisebb korlátozással, sérüléssel vagy károkozással jár. 

A rendőri intézkedési kötelezettség

A rendőr nem mérlegelhet eljárása során, köteles intézkedni, ha a közbiztonságot, a közrendet sértő vagy veszélyeztető cselekményt észlel, vagy ilyet a tudomására hoznak. Ez ráadásul még civilben is terheli a rendőrt.

Az állampolgár engedelmességi kötelezettsége

A rendőri intézkedésnek mindenki köteles magát alávetni, az utasításoknak eleget tenni, azaz a rendőri intézkedés során annak jogszerűsége nem vonható kétségbe. Egy kivétel van: ha adott esetben a jogszerűtlenség mérlegelés nélkül, kétséget kizáróan megállapítható. Ilyen az, ha például egy rendőr emberi méltóságot sértő, vagy testi épségre veszélyes utasítást ad valakinek.  A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció