T. Gábor a házban járt, amikor elvágták a 11 éves Zsófia torkát, a férfi ruháján pedig a kislány hajcsatjáról lepattant festékdarabot találtak. De miért nem volt a gyanúsított ruháján vérnyom? Huszonnégy év után sem tiszta, mi történt abban a bizonyos körmendi lakásban. Újranyitottuk egy rejtélyes ügy aktáját.

Átvágták Zsófia torkát

Talán nincs még egy olyan ellentmondásos, a közvéleményt megosztó gyilkossági ügy Magyarországon, mint az 1998. április 1-jén Körmenden történt gyerekgyilkosság. A 11 éves Heffenträger Zsófiát huszonnégy éve a család lakásában ölték meg. Gyilkosa elvágta az egyedül otthon lévő kislány torkát. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Első pillanattól kezdve gyanús volt

A gyilkossággal a rendőrség az akkor éppen nagykorúvá váló, büntetlen előéletű T. Gábort gyanúsította. A körmendi fiatalembert a bűntett utáni napokban tanúként hallgatták meg, de a nyomozók már az első pillanattól kezdve azt gyanították, hogy Zsófiát a tanúnak önként jelentkező T. Gábor ölte meg.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Beismerte, visszavonta

A körmendi férfi a nyomozás alatt többször elismerte a gyilkosságot, majd a bíróság előtt visszavonta, és később a megismételt eljárás során is végig tagadta bűnösségét. Állítása szerint veréssel kényszerítették vallomásra.

Festék a trikón

T. Gábor a büntetőeljárás során húsz különböző vallomást tett, ezek többször egymásnak és a nyomozati adatoknak is ellentmondanak. A vád egyik legfőbb bizonyítéka az a mikronyom-kereszteződés volt, amelynek következtében a kislány és T. Gábor ruházatán megegyező anyagmaradványokat találtak: a legfontosabb a kislány hajcsatjáról lepattant lakkfesték volt, amit megtaláltak T. Gábor trikóján.

Nem volt szemtanú

Vajon ez a darab akkor pattant le, amikor a férfi fejbe vágta a vázával a kislányt? Vagy esetleg a szabálytalan tároláskor összekeveredtek az áldozat és a gyanúsított ruhái? A körmendi gyerekgyilkosságnál csak közvetett bizonyítékok álltak rendelkezésre, miután senki sem látta-hallotta, mi történt.

Ott volt, de ezt ő sem tagadta

Annyi bizonyos, hogy T. Gábor a gyilkosság idején megfordult abban a négyemeletes házban, ahol a kislány is lakott. Ezt T. Gábor sem tagadta, sőt, szerinte éppen azért jelentkezett a rendőrségen, hogy tisztázza magát. Eszerint egy ismerősénél járt a házban, és látott egy ház felől elsiető, szerinte gyanús férfit.

Ha ő tette, miért nem lett véres a pólója?

Az sem volt világos, hogy mi volt a bűncselekmény indítéka, vagyis hogy miért kellett meghalnia a kislánynak. Nem került elő a gyilkos vágóeszköz sem. T. Gábor ártatlansága mellett szólt, hogy vérnyomot nem találtak a pólóján, pedig Zsófia nagyon sok vért vesztett, amikor meghalt. A férfi ujjnyomát sem találták meg a helyszínen, ami ugyancsak megmagyarázhatatlan, ha valóban ő volt a gyilkos.

Kilenc év és kilenc hónap

A körmendi gyerekgyilkosság ügyében csaknem négy évvel Zsófia megölése után, 2002. február 5-én született jogerős ítélet. T. Gábort 13 év szabadságvesztésre ítélték, melyből kilenc év és kilenc hónap letöltése után, 2008. január 20-án feltételesen szabadult.

Szerinte ő is áldozat volt

T. Gábor ügyvédje azóta is kitart védence ártatlansága mellett, állítása szerint mind a nyomozás, mind a bírósági eljárás során több szabálytalanságot követtek el. Ugyanígy ártatlannak vallja magát maga T. Gábor is, aki azt mondja, hogy “koncepciós per” áldozata lett. Hogy mi az igazság? Ezt csak maga a gyilkos tudhatja. Jogilag T. Gábor ölte meg Heffenträger Zsófiát, más igazság pedig egyelőre nincs. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: T.Gábor – Kékvillogó-montázs