A rákospalotai lakástüzet túlélő 12 éves kisfiút a rendőrök mentették meg, nagyszülei azonban életüket vesztették. A Fővárosi Főügyészség a hasonló bűncselekmény miatt korábban már büntetett férfit különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettével vádolja, írja az ügyészség közleményében.

Munkaadójuk biztosított szállást nekik

Egy 53 éves férfi 2020 júliusától egy építési vállalkozónál dolgozott, aki szállást is biztosított neki egy budapesti ingatlan melléképületében. Ugyanitt élt a későbbi sértett család is, ugyanis a nagyapa szintén a vállalkozó alkalmazásában állt, aki neki, valamint a feleségének és unokájának, is szállást biztosított.

Gyakran fogyasztott alkoholt

Az 53 éves férfi gyakran fogyasztott alkoholt, amiatt a vállalkozó már többször ki akarta rúgni. Erre azonban soha nem került sor, mert a férfi mindig megígérte, hogy megváltozik. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Összeverekedett a munkaadójával

Az ittasság miatt azonban 2020. november 22-én este a vádlott és munkaadója között újból nézeteltérés alakult ki, ami dulakodásig fajult.

Kirúgta a férfit

Ezután már a vállalkozó úgy döntött, elküldi az italozó férfit, kifizette az addigi munkabérét, majd közölte vele, hogy a továbbiakban nem tart igényt a munkájára, ezért másnap reggelig hagyja el az ingatlant.

Elment aludni

Az 53 éves férfi a vita után egy ideig a garázsban dühöngött, majd látszólag megnyugodva felment a lakrészébe aludni. A sértett család a saját lakrészében pihent.

Az autó alá gyújtott

A vádirat szerint a férfi másnap kora hajnalban felkelt, lement a melléképület földszintjén lévő garázsba, ahol tűzifát helyezett a munkaadója által előző nap vásárolt gépkocsi kereke alá, majd – nem törődve azzal, hogy a tűz az alvó sértettek halálát okozhatja – a tűzifát meggyújtotta, ezután pedig távozott az ingatlanból.

Kimentették az unokájukat

A férfi által gyújtott tűz a gépkocsi környezetében felhalmozott anyagokon át tovább terjedt és az álmennyezetet is meggyújtva, gyorsan terjeszkedett a nagyszülők és unokájuk lakrésze felé. A gépkocsi riasztójának hangjára a nagyapa felébredt és sikerült neki az unokáját az ablakon keresztül a tetőre kijuttatnia, a tűz, illetve a nagy mennyiségű füst miatt azonban a feleségével már nem tudott kimenekülni a lakrészből.

Meghaltak a nagyszülők

A kiskorút a helyszínre érkezett rendőrök menekítették le a tetőről. Nagyapja a kórházba szállítás során, nagyanyja pedig a kórházban vesztette életét. A vádlott által okozott tűzben leégett a melléképület, valamint az ott tárolt értékek. A vádlott a munkaadójának összesen mintegy 60 millió forint kárt okozott.

Életfogytiglant kértek rá

A Fővárosi Főügyészség a férfival szemben különös visszaesőként, különös kegyetlenséggel, több ember, így tizennegyedik életévét be nem töltött személy és védekezésre képtelen személyek sérelmére elkövetett emberölés bűntette, valamint különösen nagy kárt okozó rongálás bűntette miatt nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre. A főügyészség a jelenleg is letartóztatásban lévő férfival szemben életfogytig tartó fegyházbüntetést indítványozott.

Dunaharasztiba költözött

A kisfiú, miután az őt nevelő nagyszülők a tűzeset áldozatai lettek, Dunaharasztiba költözött anyukájához és nevelőapjához. A kisfiút megmentő rendőrök a tragédia után többször meglátogatták Balázskát. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Balázska és az őt megmentő rendőrök

Forrás: police.hu

Kiemelt kép: helyszíni felvétel a tűzeset után – Forrás: police.hu