Második hete élnek túszként a csernobili atomerőmű munkatársai, ugyanis akkor foglalta el a létesítményt Putyin hadserege. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség azóta semmit nem tud a reaktorok működéséről, aggódnak a 210 foglyul ejtett dolgozóért, akik február 24-e óta folyamatosan szolgálatban vannak.

Elfoglalták az oroszok

Az egykori ukrán atomerőmű, Csernobil egyre inkább elszigetelődik a külvilágtól, mióta az orosz egységek elfoglalták – közölte kedden a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Folyamatosan szolgálatban vannak

A létesítmény mintegy 210 technikusa és helyi biztonsági személyzete csaknem két hete folyamatosan szolgálatban van az atomerőműben, mert az orosz irányítás alatt nem történt műszakváltás. Van vizük és élelmük, de a helyzetük egyre romlik.

Semmit nem tudnak az erőmű működéséről

Ráadásul a NAÜ már nincs kapcsolatban a létesítmény megfigyelő berendezéseivel, amelyek biztosítják, hogy minden nukleáris anyag a helyén van Csernobilban. A csernobili atomerőmű radioaktív hulladékkezelő üzemének állapotát felügyelő biztonsági megfigyelő rendszer ugyanis részben arra is szolgál, hogy megmutassa, mi történik az erőműben lévő hasadóanyaggal, például mozgatják-e azt bárhova.

Aggasztó a személyzet helyzete

„Mélységesen aggaszt a csernobili atomerőmű személyzetének nehéz és stresszes helyzete, valamint az ezzel járó potenciális kockázatok a nukleáris biztonságra nézve” – mondta Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója.

Putyin hadserege Csernobilban

Február 24-én foglalta el Putyin hadserege a csernobili atomerőművet. Az ukrán elnöki hivatal ezután közölte, hogy a személyzetet túszul ejtették. Lehetetlen azt mondani, hogy a csernobili atomerőmű biztonságos az oroszok teljesen értelmetlen támadása után”.

Azóta egy másik atomerőművet is elfoglaltak

Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke azt mondta, hogy ez az egyik legsúlyosabb fenyegetés ma Európában. Putyin hadserege azóta már Európa legnagyobb atomerőművét is elfoglalták Zaporizzsjában.

A legsúlyosabb atomkatasztrófa

1986-ban, a világ eddigi legsúlyosabb atomerőmű-katasztrófája az akkor a Szovjetunióhoz tartozó Ukrán Szovjet Szocialista Köztársaság területén, a Kijevtől kevesebb mint 100 kilométerre északra fekvő csernobili erőmű negyedik blokkjában történt.

Sugárfelhő Európa felett

A robbanás következtében részben megsemmisült a reaktor aktív övezete, nagy mennyiségű radioaktív anyag került a levegőbe, és sugárfelhő borította be Európa nagy részét.

Kitelepítették a lakosságot

A katasztrófa miatt az erőmű 30 kilométeres körzetében a teljes lakosságot kitelepítették, köztük Pripjaty lakóit is. Az atomerőmű körül ezt a 30 kilométeres, Fehéroroszországba is átnyúló, nyugati irányban viszont 60 kilométerre is kiterjedő területet tiltott övezetté minősítették.

Szarkofággal védik a felrobbant reaktort

A katasztrófa következtében kiszabadult, hosszú életű radioaktív izotópok még ma is emberek millióinak életére vannak hatással, a felrobbant reaktorral pedig azóta sem tudnak mit kezdeni a szakemberek. Sőt, a romokat eredetileg beborító szarkofág fölé egy újabbat kellett emelni, de az is csak 100 évre nyújt megoldást, miközben a sugárzás több ezer évig velünk marad.

Még mindig tárolnak radioaktív hulladékot

Csernobilban, az 1986-os, a világot megrázó leolvadás helyszínén még mindig tárolnak radioaktív hulladékot. A bécsi bejelentéssel egy időben a genfi székhelyű Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) úgy döntött, hogy az ukrajnai invázió miatt további értesítésig felfüggeszti Oroszország megfigyelői státusát. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: szarkofág a csernobili atomerőmű négyes blokkja felett