A legendás színművész, Bessenyei Ferenc egyik dala, a Nótás kedvű volt az apám című dal indította be a bűncselekményhez vezető események sorát aznap este. Lássuk a részleteket: Lement a nap, nyolc óra körül járt már, amikor Kökény kiment vécére, majd visszafelé bevitte az udvaron hagyott fejszét. Ebben még nem volt semmi szokatlan. Aztán úgy hallotta, hogy két ivócimborája egymással tanácskozik.

Fejszével ütötte agyon

„Kökény József 38 éves segédmunkás többedmagával italozott ceglédi lakásán. Italozás közben vita kerekedett és Kökény fejszével agyonütötte Sümegi István 24 éves helyi lakost és életveszélyesen bántalmazta Lesták István 24 éves ceglédi rakodómunkást. Kökény Józsefet a Pest megyei Rendőrkapitányság őrizetbe vette és eljárást indított ellene” – adta hírül 1976. március 4-én az Esti Hírlap. A Kékvillogó.hu legfrissebb cikkeit ide kattintva éred el.

45 éve történt a különös eset

A szokásos italozásnak indult, ám emberöléssel végződő eset nem volt az évszázad bűnügye, de az indíték miatt érdekes. Ezt támasztja alá az is, hogy pontosan 45 éve, 1976. március 2-án történt gyilkosságról a Zsaru magazin jogelődjének számító Magyar Rendőrben is beszámoltak.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Eladta a falvédőt is

Kökény József, Sümegi István és Lesták István gyerekkoruk óta ismerték egymást, de barátok azért nem voltak. Az alkoholt finoman szólva sem vetették meg. Sümegi gyakran aludt Kökénynél, és előfordult, hogy amikor a házigazda nem volt otthon, eladta a falvédőit, hogy legyen pénze italra.

Már részegen pihent

Amikor Sümegi a bűncselekmény napján beállított Kökényhez, Lesták már részegen aludt a szobában. Sümegi azt mondta Kökénynek, hogy hozott bort. Az italra költött párszáz forintot úgy szerezte, hogy kölcsönkért ismerősétől egy biciklit, amit aztán eladott.

Melyik nóta legyen az első?

A három férfi két liter bort és két üveg Kinizsi sört fogyasztott. Közben megjelent egy Miklós nevezetű férfi, aki dolgozni hívta Sümegit. Őt is megkínálták, majd rövid vita után sikerült meggyőzni, hogy Sümegivel együtt elmenjenek egy közeli tanyára majdnem hat liter borért. Miután visszaértek, tovább ittak, aztán dalra fakadtak, de összevesztek azon, hogy kinek a nótája legyen az első a sorban.

Neki volt a legjobb hangja

Mivel Kökény volt a házigazda, és neki a „Nótás kedvű volt az apám” kezdetű sláger volt a kedvence, ezt énekelték. Kiderült azonban, hogy mindenki máshogyan tudja a szöveget. Bíró volt a legkevésbé részeg és neki volt a legjobb hangja is, ezért Lesták és Sümegi igencsak neheztelt rá.

Itt a legendás nóta

Már csak két liter maradt

Bíró jobbnak látta hazamenni, mielőtt kitör a botrány. Lesták és Sümegi viszont megsértődött azon, hogy Kökény kikísérte Bírót, mert azt tervezték, hogy alaposan ellátják a baját. A bor ekkor már fogyóban volt, mindössze két liter maradt.

Ordítozva rontott rájuk

Este nyolc óra körül járt már, amikor Kökény kiment vécére, majd visszafelé bevitte az udvaron hagyott fejszét. Ezt a nyomozók utólag nem tartották meglepőnek, mert a fejszét állítólag máskor is bevitte. A konyhába érve úgy hallotta, Sümegi és Lesták arról beszél, hogy meg akarják őt ölni. Erre kezében a fejszével, ordítozva berontott, és Lestákra, valamint Sümegire is többször lecsapott, majd segítségnyújtás helyett még meg is rugdosta a két sérültet. Sümegi meghalt. A házigazda ezután biciklire ült, és a tsz-központból értesítette a rendőrséget.

Amikor mindenki részeg

A nyomozóknak nem lehetett könnyű dolga, mert egy olyan cselekmény darabjait kellett összerakni, amiben minden érintett rendkívül ittas volt, vagyis, ha akartak volna, sem biztos, hogy pontosan vissza tudtak volna emlékezni az összes részletre.  A korabeli sajtó arról sajnos nem adott hírt, milyen büntetés született az ügyben.  A Kékvillogó.hu legfrissebb cikkeit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Bessenyei Ferenc szíművész – Kékvillogó montázs