Fontos változások előtt áll a közlekedési bürokrácia. Nemsokára nem kell magadnál tartanod az autóban a jogsid, mert senki sem fogja elkérni tőled. Egyszerűbbé válik az ideiglenes forgalomból kivonás és módosul a gépjárműadó-fizetés is. Lássuk a részleteket.

Változnak az ideiglenes kivonás szabályai

Aki nem autózik, motorozik télen és hat hónapnál tovább pihenteti a járművét, annak bizonyára jó hír, hogy változtak az ideiglenes kivonatás szabályai is. Eddig ugyanis csak fél évig lehetett szüneteltetni a biztosítás, gépjárműadó és más közterhek fizetését, ezentúl viszont szabadon választható, hogy egy éven belül mikor álljon újra forgalomba a jármű. A Kékvillogó.hu legfrissebb cikkeit ide kattintva éred el.

Nem kell okmányirodába menned

Ezentúl tehát akár egy vagy több évig pihentetheted a gépet, el sem kell mennie az okmányirodába, mert Ügyfélkapun keresztül, otthonról is elintézhető a dolg, ráadásul a kivonatás és az automatikus visszahelyezés költsége összesen csak 2300 forint.

Cégautósoknak fontos

Egy másik fontos módosítás azoknak szól, akik céges autót, motort üzemeltetnek. Idén januártól ugyanis „a gépjárműadóval kapcsolatos adóztatási feladatokat az önkormányzati adóhatóságok helyett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal látja el.

Értesítés

Ez önmagában nem okozna gondot, de többen jelezték, hogy nem a tulajdonosnak, hanem a könyvelőnek küldte el az adóhatóság az erről szóló értesítést. Vagyis, ha nem kaptál ilyet, érdemes rákérdezni a könyvelődnél.

Nem tévedt a NAV

A Sportmotor.hu ezzel kapcsolatban megkereste a NAV-ot, hogy mi áll a tévedés hátterében. Kiderült, hogy szó sincs tévesztésről vagy hibáról. A törvény szerint ugyanis „az adóhatósági iratot – meghatalmazott képviselővel rendelkező adózó esetében – a képviselőnek kell kézbesíteni”, azaz a könyvelőnek.

Nem kell nálad lennie a jogsinak

A legtöbb embert érintő változás már nagyon közel van. Egy év múlva elektronikusan adhatják ki a vezetői engedélyt, ami a gyakorlatban annyit tesz, hogy hamarosan úgy is motorozhatsz, autózhatsz, hogy nincs nálad sem a jármű okmánya, sem a jogsid – derült ki a nemrég benyújtott törvénymódosításból.

Mindenkire vonatkozik

Nemcsak autókra és motorokra vonatkozik a módosítás, hanem a mezőgazdasági gépekre, pótkocsikra és lassú járművekre is.

Elektronikus jogosítvány és forgalmi

A tervek szerint az elektronikus jogosítvány bevezetése után bő egy évvel, 2023 januárjától már elég lesz a személyit zsebre tenned, igazoltatáskor pedig nemes egyszerűséggel lekérdezik a többi adatot, beleértve jármű műszakiját, biztosítását stb.

Sok fontos változás

Röviden tehát nemsokára elfelejtheted a jogsit és forgalmit – ennek valószínűleg a feledékenyek és a bőrruhában motorozók örülnek igazán –, és ha szeretnéd hosszabb időre kivonatni a forgalomból az autód, motorod, akkor már otthonról, akár egy vagy több évre is megteheted. Aki pedig nem kapott még értesítést a NAV-tól, ne aggódjon, mert a beszedés formájával együtt a dátum is változott – az eddigi március 15. helyett április 15-ig kell befizetni a gépjárműadód első részletét. A Kékvillogó.hu legfrissebb cikkeit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép forrása: MTI/Varga György