Még nem dőlt el, hol tölti le börtönbüntetését a veronai buszbaleset sofőrje. V. Jánost szeptemberben, Békéscsabán vették őrizetbe, majd azt kérte, hogy ne adják át az olasz hatóságoknak. Magyarországon szeretné leülni a büntetését.

Békéscsabán találtak rá

A nemzetközi elfogatóparancs után szeptember közepén, Békéscsabán vették őrizetbe a rendőrök a veronai buszbaleset sofőrjét, V. Jánost. Ő ült a volán mögött azon a buszon, ami 2017. január 20-án éjjel Olaszországban egy autópálya hídpillérének hajtott. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Tragikus este

A budapesti Szinnyei Merse Pál Gimnázium diákjai franciaországi síelésről jöttek hazafelé azon a 2017. január 20-i estén. A Verona körüli kőrgyűrűn jártak, amikor a busz előbb a szalagkorlátnak, majd egy hídpillérnek csapódott, ezután kigyulladt. A balesetben 18 ember, köztük diákok égtek halálra. 

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Első fokon 12 évet kapott

A busz sofőrjét, V. Jánost első fokon 12 év börtönre ítélték, és eltiltották a vezetéstől, mert kiderült, alvászavaros. Tavaly ősszel mondták ki a jogerős ítéletet az ügyben, amelynek értelmében V. János első fokon kiszabott 12 éves ítéletét a felére mérsékelték, vagyis a sofőrnek hat évet kell börtönben töltenie.

Nem járult hozzá

Az Igazságügyi Minisztérium tájékoztatása szerint a sofőr az őrizetbe vételét követ napon tartott tárgyaláson nem járult hozzá, hogy átadják az olasz hatóságoknak. Azt kérte, hogy a szabadságvesztését Magyarországon tölthesse le – írta a Mandiner.

November közepén lesz az újabb tárgyalás

Miután az olasz büntetőeljárásban V. János személyesen nem vett részt, a Fővárosi Törvényszék kiegészítő információkat kért jogainak tiszteletben tartásáról az eljáró olasz hatóságtól. Az európai elfogatóparancs, az ítélet és a kért kiegészítő információ határidőben megérkezett. A Fővárosi Törvényszék november 16-ra tűzött ki újabb tárgyalást, ahol a magyar állampolgárságú és lakcímű V. János átadása megtagadható.

Megindulhat az eljárás

Ezután megindulhat a büntetés végrehajtásának átvételére irányuló eljárás. Ez az elítélt sofőr ideiglenes végrehajtási letartóztatásának elrendelésével kezdődik, ami egy hónapig tarthat. Ez idő alatt kell majd megérkeznie a büntetés végrehajtás átvételére irányuló olasz kezdeményezésnek. Ha ez megérkezik és a büntetés végrehajtása átvételre kerül, akkor V. János a büntetést hazánkban tölti le.

Ha ezt megtagadják

Ha azonban a büntetés végrehajtásának átvételét megtagadják, akkor az európai elfogatóparancs végrehajtására irányuló eljárást kell lefolytatni. A minisztérium azt is hozzátette, hogy az említett tanúsítvány hiányában a férfit szabadon kell bocsátani.

Nincs vége az ügynek

A lap arról is ír, hogy az ügynek még mindig nincs vége, hiszen az autópálya illetékesei elleni büntetőügy még mindig folyamatban van. Ha ez is lezárul, akkor tudnak majd az elhunytak hozzátartozói, illetve a sérültek kártérítést követelni.

410 milliós kártérítés

A Kékvillogó.hu írt arról, hogy akár egymillió eurós, vagyis mai árfolyamon 410 millió forintos kártérítést is kaphatnak azok, akik a veronai buszbalesetben elvesztették az egyik hozzátartozójukat. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: ebben a buszban utaztak a szerencsétlenül járt gimnazisták