A kellemes idő beköszöntével egyre többen pattannak kerékpárra, rollerre. Sokan az indulás előtt nem figyelnek a bringa megfelelő felszereltségére, ami balesetveszélyes helyzeteket teremthet. Főként akkor, ha a jól láthatóság nem biztosított, így az esti szürkületben kevésbé érzékelhető más közlekedők számára az úttesten haladó kerékpáros.

A legtöbben nincsenek tisztában a KRESZ által előírt kötelező elemek használatával, csak akkor ismerik fel ezek fontosságát, amikor már kész a baj.

A Netpolc számtalan olyan munkavédelmi kiegészítőt kínál, melyek a biciklisek láthatóságát biztosítják a közutakon. Ilyen többek között a standard láthatósági mellény, a cipőre rögzíthető LED lámpa, vagy a feltűnő színekkel és fényvisszaverő felülettel ellátott hátizsák. Érdemes bővebben is áttekintenünk, hogy milyen eszközökkel és milyen szabályozás mentén szabad kerékpárra pattanunk.

Kerékpáros közlekedés szabályai

Miután a bicikli ugyanúgy járműnek minősül, mint az autó, így a KRESZ szabályainak ismerete alapvető feltétele, hogy biztonságosan tudjunk közlekedni. Bizonyos alapfelszereltséggel is rendelkeznie kell a bringánknak és a bringásoknak is, hogy felelősségteljesen indulhassanak neki a hosszabb-rövidebb túráknak.

Kötelező tartozékként a kerékpárnak rendelkeznie kell stabilan működő kormánnyal, fehér vagy kadmiumsárga fényű első lámpával, piros fényű hátsó helyzetjelző lámpával. De nem elég, hogy mi jól lássuk az utat, elengedhetetlen, hogy mi is jól láthatóak legyünk a többi közlekedő számára.

A láthatóság fontossága

A jól láthatóság miatt további elemekkel kell felszerelni a biciklinket. Szükséges egy fehér színű első fényvisszaverőt, legalább egy piros hátsó fényvisszaverőt, az első kerékre minimum két borostyánsárga küllőprizmát szerelnünk. A csengő és a tökéletes fékrendszer mellett, lakott területen kívül az úttesten, éjszaka vagy rossz látási viszonyok között kötelező a fényvisszaverő ruházat használata.

Amennyiben a fentiekben felsorolt eszközök és kiegészítők nem állnak rendelkezése, súlyos bírságra számíthatunk egy ellenőrzés során. Felelősségünket nagyban erősíti, ha egy baleset esetén sincsenek meg a felsorolt feltételek, így mindig érdemes felkészülten útnak indulni.

Kiegészítő eszközök

A kötelező elemeken túl mindig érdemes kicsit többet is tenni azért, hogy biztonságban kerekezhessünk akár nappal, akár sötétedés után. Ezért a bukósisak, könyök- és térdvédő viselésén túl próbáljunk meg a láthatóságra is még több figyelmet fordítani. A lábpedálra, cipőre vagy bokára helyezhető fényvisszaverő megcsillan majd a fényben, így már jó előre tudni fogják a közlekedés résztvevői, hogy az úton haladunk.

Miután a közlekedésben résztvevők felelősséggel tartoznak egymás épségéért, így nekünk is tennünk kell azért, hogy megfelelő időben észrevehetővé váljunk a forgalomban haladók számára.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company Media Group hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.