Egy külföldi állampolgárságú, középkorú férfi lelte halálát vasárnap a Budapest melletti Lupa-tóban. A férfi egy baráti társaság tagjaként töltötte szabadidejét a tónál, és amikor társai nem találták, rögtön megkezdték a keresését. A barátok elmondása szerint nem volt jó úszó, számukra is megdöbbentő, hogy a homokkal feltöltött, sekélyebb parti szakaszról miért merészkedhetett mélyebbre. A Lupa Strand Kft. közleményben reagált a történtekre, és kiemelték: az egyéni felelősség fontosságára is hangsúlyt kell fektetni ezekben az esetekben.

Elmerült a Lupa-tóban

A Kékvillogó.hu számolt be arról hétfőn délelőtt, hogy egy középkorú, külföldi állampolgárságú férfi merült el a Budakalász melletti Lupa-tóban. A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat Facebook-bejegyzése szerint a katasztrófavédelem műveletirányításától érkezett a felkérés, hogy a szentendrei hivatásos tűzoltókkal, valamint a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság búvárszolgálatával közösen vegyenek részt az eltűnt személy utáni vízalatti keresésben, amit a helyi vízimentők már megkezdtek. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Búvárok a víz alatt

A szolgálat a víz alatt búvárokkal, míg a felszínen szonártechnikával segítette a hivatásos egységek munkáját. Az elmerült személyt megtalálták, de az életét már nem lehetett megmenteni.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Nem találták az egyik barátjukat

A történtek kapcsán a komplexumot működtető Lupa Strand Kft. közleményt adott ki, amelyben arról tájékoztatott, hogy egy külföldiekből álló baráti társaság vasárnap késő délután jelezte a budakalászi Lupa-tó munkatársainak, hogy egy ideje nem találják egyik barátjukat.

Azonnal megkezdték a keresést

A strand biztonsági szolgálata azonnal megkezdte a keresést a parton és a hangosbemondón keresztül, a vízimentők pedig a vízben is, bár az eltünés pontos helyszínét a férfi társai nem tudták meghatározni. Ezért értesítették a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálatot is, akik a helyszínre érve búvárokkal kezdték átvizsgálni a vizet. Hosszas keresés után – valamivel este 8 óra előtt – találtak a vízben az eltűntre, akin akkor már sajnos nem lehetett segíteni.

Megdöbbentek a társak

A baráti társaság elmondása szerint a társuk nem volt jó úszó, számukra is megdöbbentő, hogy a homokkal feltöltött, sekélyebb parti szakaszról miért merészkedhetett mélyebbre.

Fontos az egyéni felelősség

Seller András, a Lupát is évek óta biztosító vízimentő szolgálat vezetője az esettel kapcsolatban elmondta, „bár a vízimentő szolgálatás a jelenlévő vendégek létszámától függően folyamatosan és megfelelően biztosított, mindig nagy hangsúlyt kell fektetni az egyéni felelősség fontosságára is.”

Elengedhetetlen a vendégek óvatossága is

„A Lupa ilyen szempontból példaértékű strand, hisz’ más fürdőhelyekkel összevetve elenyésző volt az elmúlt években a balesetek száma. Ez persze nem írja felül azt az alapvetést, hogy minden élet számít, de ahhoz, hogy hasonló tragédiák ne fordulhassanak elő, a mentőszolgálat jelenléte mellett a vendégek óvatossága is elengedhetetlen” – tette hozzá.

Részvétüket fejezik ki

A Lupa-tó üzemeltetői őszinte részvétüket fejezik ki a férfi családjának és hozzátartozóinak – zárul a hétfőn délelőtt kiadott közlemény. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: azonnal megkezdték az elmerült férfi keresését. Fotó: Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat