Nyári munkára érkezett rokonaihoz Tatabányára az a két kiskorú gyermek, akik egy szári gyümölcsös víztározójába fulladtak. A családnak nincs pénze a temetésre, ezért gyűjtést szerveznek nekik.

Dolgozni érkeztek

A gyerekek a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ormosbányáról érkeztek. Ahogy a Budapestkörnyéke.hu hírportál írt róla, egy szári gyümölcsösben dolgoztak, amikor a 13 éves fiú egy öntözővíztározóba fulladt, a 15 éves lánytestvérét pedig kimentették ugyan, majd gépek tartották életben, azonban később ő is meghalt a kórházban.

„Azt hittük, jót teszünk…”

Nem kívánom az ellenségemnek sem, ami velünk történt – mondta az édesapa a Tényeknek, amikor még annyit lehetett tudni, hogy a kisfiú nem élte túl a balesetet, a kislánya pedig ekkor még válságos állapotban volt. Volt egy nyári munka az ismerősömnél, ahova elengedtük a gyerekeket, de nem egyedül mentek, hanem ott volt velük például a mamájuk is és több ismerősünk. Azt hittük jót teszünk velük, de tévedtünk” – tette hozzá megtörten az édesapa az RTL Híradójában. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Csak nyárra érkeztek

A hétgyerekes ormosbányai család a nehéz anyagi körülményeik miatt a 15 éves lányukat és a 13 éves fiukat nyári idénymunkára küldte Szárra egy gyümölcsösbe.

Mosakodni mentek

A nagypapa elmondása szerint a gyerekek épp ebédszünetet tartottak munka közben, ekkor elmentek megmosakodni a gyümölcsös víztározójába – írja a KEMMA. Ekkor történt a tragédia. Úgy tudni, hogy a gyerekek nem tudtak úszni.

Kimentették őket

Hogy mennyi felnőtt volt jelen, egyáltalán volt-e velük valaki, ez még nincs tisztázva – mondta a nagypapa. A két gyereket az ott lévők emelték ki a vízből és egyből megkezdték az újraélesztésüket.

Mentőhelikopter a helyszínen

A rendőrség közleménye szerint a helyszínre érkező mentők tovább folytatták az újraélesztést, a helyszínre mentőhelikopter is érkezett. A gyerekeket ezután szállították kórházba. A fiú életét már nem tudták megmenteni, még aznap délután meghalt.

Meg akarta menteni

A fiú testvére megmentésére ment a víztározóba. Lánytestvére életéért ekkor még küzdöttek az orvosok, ám nem sokkal később az ő szervezete is feladta a harcot.

Gyűjtést szerveznek nekik

A család mélyszegénységben él, így nincs pénzük a gyerekek hazaszállíttatására és temetésére sem, ezért gyűjtést szerveznek a család számára.

Nem érti a polgármester

Németh Norbert, szári polgármester meglepődött az eseten. „Fogalmam sincs, hogyan történhetett… A körülbelül 80 hektáros gyümölcsösbe minden évben rengeteg munkás érkezik, mivel sok kézi erő kell ahhoz, hogy leszedjék a meggyet, de ilyen tragédia még soha nem történt. Ötletem sincs, hogy miként jutott eszükbe belemenni a mély, és ebből adódóan hideg vízbe” – mondta a polgármester.

Így előzhető meg a baj

A legegyszerűbb megelőzési módja az ilyen baleseteknek az, hogy egyáltalán ne menjen senki olyan helyszínen vízbe, ahol tilos a fürdés – jelentette ki Pavelcze László, a Kutató-Mentő Csoport vezetője. A tiltott helyek veszélyesek, ráadásul nincs a helyszínen megfelelően felkészített szakember és felszerelés, mint ott, ahol vigyáznak arra, hogy a fürdőző biztonságban legyen. Hozzátette: ilyenkor sokan megpróbálnak spórolni azzal, hogy olyan helyen merészkednek a vízbe, ahol nem kell strandbelépőt fizetniük. Ilyenek például a bányatavak is, ahol számos veszély leselkedik a fürdőzőkre. A legnagyobb veszélyt mégis az jelenti, hogy legtöbbször senki nincs, aki a bajbajutottakon segíteni tudna. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: szári víztározó