Vádat emeltek egy tiszakécskei asztalos mester ellen, mert az egyik 17 éves gyakornoka fűrészgéppel négy ujját is levágta.  

Műhelyében foglalkoztatta

Egy tiszakécskei egyéni vállalkozó szakképzési munkaszerződés alapján foglalkoztatta műhelyében a bútorasztalosi tanulmányait folytató fiút. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Méretre vágással bízta meg

Az egyik hétvégi munka során, 2022. április 23-án az asztalos különböző lécek fűrészgéppel történő méretre vágásával bízta meg a tanulót, majd a feladat kiadása után elhagyta a műhelyt.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Kesztyűt vett fel

A fiú a ráosztott munkát így önállóan, folyamatos felügyelet nélkül végezte. Mivel a megmunkálandó faanyagot szálkásnak ítélte meg, kesztyűt vett fel, amelyet fűrészgép használatakor nem viselhetett volna.

Kézzel igazította meg

A munkafolyamat során az egyik léc a fűrészgépben megakadt. Azt a tanuló – a munkabiztonsági előírásokat megszegve – nem tolófa használatával, hanem kézzel igazította meg.

Levágta a kisujját

A kesztyű azonban beakadt a fűrészgép alkatrészébe, ennek következtében a gép levágta a fiú jobb kezének kisujját és csonkolta további három ujjának első ujjperceit.

Megszegte az előírásokat

A férfi a munkavédelemről szóló törvény előírásait megszegve a baleset napján nem biztosította a sértett folyamatos szakmai irányítását és felügyeletét.

Nem figyelt oda

Nem hívta fel a figyelmét arra, hogy a szabálytalan és testi épségét veszélyeztető munkavégzés balesetveszélyes, ezért következett be a baleset.

Veszélyeztetés a vád

A Kecskeméti Járási Ügyészség veszélyeztetés miatt emelt vádat a tiszakécskei asztalos ellen, mert felügyelet nélkül hagyott egy szakmai gyakorlatra hozzá beosztott 17 éves fiút, aki eközben levágta négy ujját a fűrészgéppel.

Maradandó fogyatékosságot okozott

A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség közleményében azt írta, hogy maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt folyik az eljárás. A férfi bűnösségéről a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni – tudatta a főügyészség. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció