Felmentette a Szombathelyi Járásbíróság azt a felfegyverkezve elkövetett rablás kísérletével vádolt férfit, aki tavaly májusban késsel támadt egy zöldségesre Szombathelyen. A bíróság elrendelte a férfi Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben való kényszergyógykezelését.

Késsel fenyegette a zöldségest

A férfi tavaly május 20-án megjelent a szombathelyi vasútállomásnál lévő zöldségesnél, és a kabátujjából kicsúsztatott késsel a bevétel átadására szólította fel az eladónőt.

Az eladó segítséget kért

A nő azonban az oldalsó ajtón kimenekült az utcára és segítségért kiáltott, miközben védekezésül egy ládák mozgatására használt kampót tartott a terhelt felé és azt kiabálta neki, hogy menjen el – írja a 112press.

A szomszédból jött a segítség

A férfi erre hátrálni kezdett, de közben többször megfenyegette az eladónőt, hogy le fogja szúrni. Az eladó kiabálására a szomszédos üzletekből többen kijöttek az utcára, ezért a támadó elmenekült, így a kasszában lévő bevételt nem tudta elvinni.

Golyó általi halált kért magára

A férfin már a letartóztatásáról döntő tárgyaláson illetve utána is meglehetősen furán viselkedett. Azt kérdezte a rendőröktől, hogy miért nem végzik ki inkább helyszínen, és golyó általi halált emlegetett.

FRISS! A Kekvillogo.hu/Balesetinfo élő hírfolyamát, ide kattintva éred el.

Súlyos pszichés betegségben szenved

A bíróság azért mentette fel a támadót, mert jelenleg és az elkövetéskor is olyan személyiségzavarban és elmebetegségben szenved, illetve szenvedett, amely képtelenné tette őt arra, hogy felismerje a cselekedete társadalomra veszélyes súlyát és annak következményeit, illetve hogy e felismerésnek megfelelően cselekedjen.

Kényszergyógykezelésen van

Az ítélet nem jogerős, mert a férfi és védője bűncselekmény, illetve bizonyítottság hiánya miatti felmentés érdekében jelentett be fellebbezést. A bíróság fenntartotta a férfi Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben való előzetes kényszergyógykezelését a másodfokú eljárás befejezéséig. A férfi és védője e döntéssel szemben is fellebbezést terjesztett elő.

Kiemelt kép: illusztráció