23,5 tonna rézhulladékot lopott egy budapesti telephelyről a bűnbanda 9 évvel ezelőtt. A rendőrök most fogták el a banda tagjait, egyik társukat még 2014-ben ítélték el.

Zuglói telephelyen raboltak

2011. április 27-én rendelt el nyomozást a BRFK három ismeretlen férfi ellen, akik éjjel bementek egy szállítmányozással foglalkozó cég zuglói telephelyére, ahol a portafülke ajtaját berúgták és a cég biztonsági őrét lefogták, majd egy székhez kötözték.

Rézhulladékot loptak

A támadók ezután egy kamiont és a hozzá kapcsolt pótkocsin tárolt 23, 5 tonna rézhulladékot elvitték. 

Zsámbék mellett találták meg a kamiont

A nyomozók még aznap megtalálták a kamiont az M1-es autópálya zsámbéki lehajtójának közelében, azonban a pótkocsit, és annak 50 milliós rakományát addigra az elkövetők továbbszállították.  

Két év múlva fogták el az egyik elkövetőt

Az első fordulat az ügyben 2014 májusában következett be, amikor a nyomozók látókörébe került egy 51 éves férfit, akit a kamionban rögzített nyomok alapján azonosítottak. G. Gábort gyanúsítottként hallgatták ki, aki tagadta a terhére rótt bűncselekmény elkövetését.

18 év fegyház

A férfi ügyét a rendőrök vádemelési javaslattal zárták le, később a bíróság G. Gábort 8 év fegyházbüntetésre ítélte. 

Újabb elfogás

Az ítélet után a rendőrök a férfi ismeretlen társai után tovább nyomoztak, a jelentős áttörést pedig 2020 márciusában értek el.  A BRFK nyomozói . G. Gábor két társa mellett a rendőrök megtalálták a tippadót is, akiről kiderült, hogy a szállítmányozási cég egyik alkalmazottja volt.

Kihallgatták a gyanúsítottakat

Az 56 éves K. Istvánt szeptember 21-én, a 44 éves T. Györgyöt és a 47 éves Cs. Zsoltot – akikkel G. Gábor betört a telephelyre – szeptember 24-én hallgatták ki rablás bűntett miatt gyanúsítottként.

16 milliós zsákmány

A rendőrök kiderítették, hogy a gyanúsítottak az ellopott rezet egy cecei tanyán pihentették, majd közel 16 millió forintért értekesítették. 

A nyomozók azonosították a pótkocsi és réz eladásával gyanúsítható férfit is, a 46 éves bicskei H. Gábort október 1-jén orgazdaság bűntett miatt hallgatták ki gyanúsítottként. 

Letartóztatták a gyanúsítottakat

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Nyomozó Főosztály Rablási Osztálya K. Istvánt és Cs. Zsoltot őrizetbe vette és előterjesztést tett letartóztatásuk indítványozására, az illetékes bíróság mindkét férfi vonatkozásában bűnügyi felügyeletet rendelt el. T. Györgyöt kihallgatását követően őrizetbe vették, jelenleg kiadatási őrizetben van egy Németországban elkövetett cigaretta csempészés miatt. H. Gábor ellen az eljárást szabadlábon hagyása mellett folytatják a rendőrök.  

Kiemelt kép: a zuglói telep – Forrás: police.hu