Magyarország számos városában az elkövetkező napokban razziát tartanak és minden gyanús járművet megállítanak. Szeptember 27-től október elsejéig közúti mérésekkel ellenőrzik a gépkocsik környezetvédelmi állapotát. Akinek régebbi autója van könnyen bajba kerülhet.

5 napos ellenőrzés

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közölte, hogy a hétfőtől induló öt napos ellenőrzés sorozat során az ellenőrök a közlekedő járművek esetleges problémáira hívják majd fel a figyelmet, az erősen szennyező autókat pedig időszakos vizsgálatra rendelhetik be. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

25 éve minden ősszel

Az első ilyen jellegű közúti elelnőrzés sorozatot pont 25 éve tartották. A jelenlegit az ITM támogatásával, a Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. szervezi.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Környezetvédelmi állapot

A már hagyományosnak mondható őszi ellenőrzéssorozatban a gépkocsiállomány átlagos környezetvédelmi állapotát is felmérik, a változását vizsgálják és értékelik.

700 gyanús járművet ellenőriznek

A tervek szerint az ellenőrzések öt napja alatt várhatóan 6-700 közúti mérést végeznek majd Budapesten, Győrben, Pécsett és Szegeden. A területileg illetékes Közlekedési Felügyeletek munkatársai minden nap másutt, a fővárosban 15, a vidéki megyeszékhelyeken 5-5 helyszínen dolgoznak majd.

10-ből 1 autó megbukott

Az akció hosszabb távú tapasztalatai kedvezőek: míg a kilencvenes évek végén csak minden második gépkocsi volt megfelelő állapotú károsanyag kibocsátási szempontból, az elmúlt évtizedre már tízből kilenc autó állapotát találták előírásszerűnek. 

Környezetbarát járművek

Az utóbbi években ezzel szemben stagnálás, kismértékű romlás figyelhető meg a környezetet, a levegő minőségét kímélő járművek arányában. 

Műszakira kell vinni a megbukott autót

Az akcióban kiszűrt, kirívóan rossz állapotú, erősen szennyező gépkocsival közlekedőknek két hónapon belül időszakos műszaki-környezetvédelmi vizsgálaton kell megjelenniük járműveikkel.

Csökkenthető a környezetszennyezés

A tisztább közlekedésért a gépkocsik műszaki állapotának javításával is tehetünk, megfelelő karbantartással, korszerűsítéssel egy-egy autó szennyezése 40-60 százalékkal csökkenthető – jelezték az ITM szakemberei. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció