Nem kertel a MÁV-Volán csoport, az egyre durvuló és sokasodó támadások miatt figyelemfelhívó kampányt indítottak, hogy védjék a sofőröket, kalauzokat. Több felületen is közlik: az erőszak nem megoldás!

Kampányt indítottak

Figyelemfelhívó kampányt indított a MÁV-Volán csoport a munkavállalói elleni támadások megelőzésére. A társaság a honlapján, közösségimédia-felületein, vállalati blogjában, valamint plakátokon próbálja felhívni a közvélemény figyelmét arra, hogy az erőszak nem megoldás a nézeteltérések rendezésére.

Súlyos támadások

A közlekedési cég szomorú statisztikákat közölt arról, hogy az elmúlt hónapokban több alkalommal érte súlyos támadás a MÁV-Volán csoport munkatársait feladataik ellátása közben. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Megelőzés

Hogy visszaszorítsa ezeket a támadásokat, október elejétől egyhónapos kampányt indított. Az a cél, hogy rávilágítsanak a problémára, nyomatékossá tegyék annak súlyosságát, és megelőzzék a jövőbeni eseteket.

Bűncselekménynek minősül

A kommunikációs kampányban hangsúlyozzák, hogy a buszvezetők, vonatvezetők, HÉV járművezetők, rendészek, jegyvizsgálók közfeladatot ellátó személynek minősülnek, bántalmazásuk vagy munkavégzésük akadályozása bűncselekménynek minősül, ezáltal súlyosabb büntetést, akár szabadságvesztést is vonhat maga után.

Százakat ítéltek már el

A közlemény szerint 2022-ben 175, míg 2023 első félévében majdnem 90 embert ítéltek jogerősen szabadságvesztésre közfeladatot ellátó személy, például autóbusz-vezetők, jegyvizsgálók ellen elkövetett erőszakos cselekedet miatt.

Kamerák mindenhol

A megelőzés érdekében a társaság korábban kezdeményezte a rendőrség, az önkormányzatok és a közterület-felügyeletek összefogását, az utasforgalommal érintett területeken majdnem 420 helyszínen több ezer kamerát üzemeltet, az autóbuszok nagy részén fedélzeti kamerarendszerek működnek, és a MÁV-START elővárosi motorvonatain, a személykocsikon, valamint a belföldi InterCity kocsikon is található kamera – írta a vállalat.

Testkamerát is használnak

Ezenfelül a MÁV jegyvizsgálói már évek óta használnak testkamerát, összesen 169 készülék áll az ellenőrök rendelkezésére. A Balassagyarmatról, a budapesti Keleti és Nyugati pályaudvarról, Ceglédről, Celldömölkről, Debrecenből, Dombóvárról, Esztergomból, Füzesabonyból, Kecskemétről, Komáromból, Miskolcról, Sátoraljaújhelyről, Szegedről, Szobról, Szolnokról, Tapolcáról, Vácról és Záhonyból induló vonatokon már sikerrel alkalmazzák a készülékeket – írták a honlapjukon.

Könnyebb bizonyítani

Ezeken a testkamerákon – egy törvénymódosításnak köszönhetően – 2022 januárjától már a hangrögzítés is lehetővé vált. Így hatékonyabbá vált a bizonyítás, ha bármi inzultus tört volna ki, és tovább csökkenhet a közfeladatot ellátó személyek elleni sértő vagy erőszakos cselekmények száma.

Együttműködőbbek lesznek a problémás utasok

Ahogy arról a BudaPestkörnyéke.hu is írt korábban, a jegyvizsgálók tapasztalatai azt mutatják, hogy a mobilkamerák láttán az utazók együttműködőbbé váltak, és a jegyvásárlási hajlandóság is megnőtt. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció