A kerékpározás az egyik legjobb módja annak, hogy mozogj, megnézd a látnivalókat és csökkentsd a szén-lábnyomodat. A bringásokat azonban számos veszély fenyegetheti. Gyakran kell megosztaniuk az utat más járművekkel, és akár a kijelölt útvonalon is előfordulhatnak sérülések.

Ha lelkes cangás vagy, élvezed a szórakoztató, egészséges és környezetbarát közlekedési formákat, ne feledd el, hogy a tekerőknek jóval többet kell tenniük annak érdekében, hogy kitűnjenek az utakon. A legtöbb baleset ugyanis azért történik, mert a sofőrök egyszerűen nem látják a kerékpárost. Több dolgot is megtehetsz annak érdekében, hogy biztosan kiemelkedj a közegből. A láthatóság javítása jelentősen csökkentheti egy karambol kockázatát. Íme, néhány tipp, hogyan maradj látható kerékpározás közben.

Maradj látható!

Az első és legfontosabb szabály, amit egyébként a törvény is előír, a megfelelő világítás. Mindig tiszta fényszóróval kell rendelkezned, amely már 60-100 méteres távolságból is jól látható. Piros hátsó kerékpár lámpa is szükséges. Beállíthatod úgy, hogy napközbeni tekerés közben is villogjon, így sokkal gyorsabban felfigyelnek rád. Gondolkodj el akár azon is, hogy villogó LED-lámpákat helyezel a hátadra, a mellkasodra vagy akár a sisakodra, inkább biztosítsd túl magad, mert itt duplán is játszik a „Jobb félni, mint megijedni!” aranyköpés bölcselete. Ne olvadj bele a terepbe az öltözeteddel sem, viselj világos, fluoreszkáló színeket, és preferáld a fényvisszaverők használatát, ha szürkület után vagy hajnal előtt indulnál útnak. Helyezz fényvisszaverő matricákat a bicikli mozgó részeire, hogy még jobb láthatóságot biztosíts a mozgás során.

Mire figyelj még?

Légy éber! Soha ne biciklizz fül- vagy fejhallgatóval, mert hallanod kell mindent, ami körülötted történik. Ismerd meg a leggyakoribb ütközések típusait és azok elkerülési alternatíváit! Tartsd észben, hogy az úttest és a járda között oda-vissza váltani illegális a kerékpárosok számára, nem biztonságos a gyalogosoknak, és zavaró a járművezetők részére is, különösen a kereszteződésekben. Ha bármilyen okból a járdát vagy a gyalogátkelőt kell használnod, inkább szállj le és sétálj a kerékpárral. Priorizáld a kerékpár-specifikus útvonalakat: a kifejezetten kerékpárosok számára kialakított ösvényekkel elkerülheted a bringázás biztonságát reszkírozó számos veszélyt. Ha egy nagyobb jármű, például egy busz vagy egy teherautó jobb oldalán állsz egy kereszteződésben, akkor könnyen előfordulhat, hogy a holttérben vagy: jobbra kanyarodhatnak, és elgázolhatnak, erre mindig figyelned kell. Mindig állj meg a jármű mögött, és kalkulálj úgy, hogy nem tudja, hogy ott vagy!

Ez a cikk támogatott tartalom. Ha Ön is szeretne ilyent a Magyarország TOP10 legolvasottabb hírportálja között szereplő Kékvillogó.hu oldalon, akkor kattintson ide!