A tavalyi, Münchendorfban történt vonatbalesetnek, melyben egy ember elhunyt, és többen megsérültek, a héten volt a tárgyalása. Az ügyészség szerint a mozdonyvezető volt a hibás, aki azonban ártatlannak vallotta magát.

Egy ember halt meg

Tavaly májusban kisiklott egy vonat a Bécstől délre található Münchendorf település közelében. A balesetben egy ember életét vesztette, ketten súlyos, tizenegyen pedig könnyebb sérüléseket szenvedtek. Több hónapig tartó nyomozás után a bécsi ügyészség az 52 éves magyar mozdonyvezetőt – aki a balesetben szintén megsérült – tette felelőssé a tragédiáért. Emberi mulasztással vádolták meg, ezért felelnie kellett a bíróságon. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem figyelt

A mozdonyvezetőt azzal vádolják, hogy figyelmen kívül hagyta a 60 km/órás sebességkorlátozást, és legalább 145 km/órával száguldozott – mondta Erich Habitzl, az ügyészség szóvivője. A mozdonyvezető viszont ártatlannak vallotta magát a keddi tárgyaláson, állítása szerint azóta is kísérti a tragédia.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Rémálmai vannak

„Minden éjjel azzal álmodom, hogy az utasok sikoltoznak” – mondta megtörten. Hozzátette, hogy a jelzőlámpa először pirosat mutatott, majd zöldre váltott, csak ezután gyorsult fel.

Enyhe büntetés

A Kurier beszámolója szerint az ítélet nem jogerős. Gondatlan veszélyeztetés miatt hat hónap feltételes szabadságvesztésre ítélte el a bíróság a férfit. A bíró az enyhe büntetést „a körülmények rendkívül szerencsétlen láncolatával” magyarázta.

A mozdonyvezető is megsérült

Továbbá a sértettek 2500 eurós kártérítést kaptak. Az áldozatok és családjaik fennmaradó, több mint 60 ezer eurós követelését polgári jogi eljárás alá vonták. A sérültek között volt az 52 éves magyar mozdonyvezető is, akit súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba. A balesetet sérülés nélkül átvészelő utasokat az alsó-ausztriai Vöröskereszt münchendorfi segélyközpontjába szállították. Ellátásuk után hazatérhettek otthonaikba.

Áttörte a sorompót

Ahogy a Kékvillogó.hu hírportálon beszámoltunk róla, a Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy 25 éves nő ellen, aki a sorompót letörve, az érkező vonat előtt haladt át a vasúti átjárón.

Nem látta a jelzést

A vádirati tényállás szerint a 25 éves nő tavaly októberben, a reggeli órákban egy Csorna melletti településen haladt autójával. A nő egy vasúti átjáró felé közeledett, és a vakító nap miatt nem vette észre, hogy a fényjelző készülék piros és a sorompó is le van engedve.

Nem fékezett

Bár a napfénytől nem látott jól, ennek ellenére nem lassított, hanem változatlan tempóval a vasúti átjáróba hajtott. A sorompót letörte és az átjáró felé közeledő vonat előtt változatlan sebességgel áthajtott az átjárón. A vonat vezetőjének nem kellett fékeznie, a jármű átért előtte. A vasúttársaság munkatársai alig egy órán belül megjavították a letört sorompót. A sorompó letörésével a sofőr 30 ezres kárt okozott.

Egy év börtön járhat neki

Az ügyészség a vádlottal szemben közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétség miatt emelt vádat. A büntetési tétel egy évig terjedő szabadságvesztés. Az ügyben az érdemi döntést várhatóan a Csornai Járásbíróság fogja meghozni – írja a Blikk.

Kétszer annyi halálos áldozat

Ahogy a Kékvillogó.hu hírportálon beszámoltunk róla, a vasúti balesetek száma alig emelkedett a korábbi évekhez képest, a halálos áldozatok száma azonban a duplájára nőtt. 2021-ben 86 vasúti baleset történt, amelyekben 17-en vesztették életüket, tavaly december közepéig 89 ilyen balesetet tartanak számon, amelyekben nem kevesebb, mint 34 ember hunyt el. Az áldozatok között több gyermek is van. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Vonatbaleset – Forrás: BFK Mödling/Lukas Derkits