A Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy 25 éves nő ellen, aki a sorompót letörve, az érkező vonat előtt haladt át a vasúti átjárón.

Nem látta a jelzést

A vádirati tényállás szerint a 25 éves nő tavaly októberben, a reggeli órákban egy Csorna melletti településen haladt autójával. A nő egy vasúti átjáró felé közeledett, és a vakító nap miatt nem vette észre, hogy a fényjelző készülék piros és a sorompó is le van engedve. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem fékezett

Bár a napfénytől nem látott jól, ennek ellenére nem lassított, hanem változatlan tempóval a vasúti átjáróba hajtott. A sorompót letörte és az átjáró felé közeledő vonat előtt változatlan sebességgel áthajtott az átjárón. A vonat vezetőjének nem kellett fékeznie, a jármű átért előtte. A vasúttársaság munkatársai alig egy órán belül megjavították a letört sorompót. A sorompó letörésével a sofőr 30 ezres kárt okozott.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Egy év börtön járhat neki

Az ügyészség a vádlottal szemben közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétség miatt emelt vádat. A büntetési tétel egy évig terjedő szabadságvesztés. Az ügyben az érdemi döntést várhatóan a Csornai Járásbíróság fogja meghozni – írja a Blikk.

Videó az esetről:

Kétszer annyi halálos áldozat

Ahogy a Kékvillogó.hu hírportálon beszámoltunk róla, a vasúti balesetek száma alig emelkedett a korábbi évekhez képest, a halálos áldozatok száma azonban a duplájára nőtt. 2021-ben 86 vasúti baleset történt, amelyekben 17-en vesztették életüket, tavaly december közepéig 89 ilyen balesetet tartanak számon, amelyekben nem kevesebb, mint 34 ember hunyt el. Az áldozatok között több gyermek is van.

Karácsonyi rohanás

A szörnyű számokra való tekintettel a MÁV egy drámai videót készített, amellyel az idén áprilisban indított „Érj haza biztonságban!” nevű kampányukat zárják. A videóban a karácsonyi rohanás veszélyeire hívják fel a figyelmet.

Figyeljünk oda!

A társaság ismét felhívja a figyelmet arra, hogy a vasúti átjárókat csak fokozott óvatossággal szabad megközelíteni. A biztosított vasúti átjárón csak akkor szabad áthajtani, ha mindkét sorompó nyitva van, a fényjelző vagy hangjelző berendezés nem ad tilos jelzést, illetve a fénysorompó vagy a félsorompóval kiegészített fénysorompó villogó fehér jelzést ad.

Tilos előzni

A vasúti átjárón folyamatosan, azaz megállás nélkül, legalább 5 kilométeres átlagsebességgel szabad áthaladni. Vasúti átjáróban és közvetlenül a vasúti átjáró előtt tilos előzni.

Mindenképpen meg kell állni

Ha a vasúti átjárót biztosító berendezés nem működik, minden esetben meg kell állnunk az átjáró előtt. Csak azután szabad tovább haladni, ha meggyőződtünk róla, hogy nem jön vonat. Fénysorompónál az jelzi az üzemzavart, ha egyik fény sem világít!

Mindenkire vonatkozik

A tilos jelzés a gyalogosokra és a kerékpárosokra is vonatkozik, de még a megkülönböztető jelzést használó járművekre is. A telefonálás is elterelheti a vezető figyelmét, így előfordulhat, hogy a vasúti átjáró tilos jelzését nem veszi észre a sofőr. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Részler a videóból – Forrás: Ügyészség