Bár a vizsgálat lezárult, a tiszakanyári édesapa továbbra is keresi az igazát 14 éves lánya halála miatt. A kislány egy traktor gázolta halálra, miközben Nóra az ebédért biciklizett. A baleset után a településen lincshangulat alakult ki.

Halálos gázolás

2020 nyarán tragikus baleset történt Tiszakanyáron. A Szabolcs-Szatmár-bereg megyei településen egy szabályosan közlekedő traktor halálra gázolta az óvatlan gyereket..A Kekvillogo.hu legfrissebb cikkeit ide kattintva éred el.

Ebédért ment

Korábban a Kekvillogo.hu is beszámolt arról, hogy a balesetet szenvedett kislánynak több testvére van, az egyik fiútestvére több éve a Tiszába veszett. A hetedikes kislány a kereszteződésben lévő iskola konyhájához érkezett az ebédért, majd biciklire pattant és egy óvatlan pillanatban a sövény mögül a kanyarodó traktor elé került.

Nem lehetett megmenteni az életét

Végül a kislányt életét stabilizálni tudták a szállításra, de a mentőben ismét újra kellett éleszteni, és ez már nem volt eredményes.

Dühösek voltak a rokonok

A baleset után közvetlenül lincshangulat alakult ki a helyszínen. Annyira veszélyes volt a helyzet, hogy a rendőrség több egységgel vonult ki helyszínre. A rokonok feszülten várták a fejleményeket, mígnem útra kelt a mentőhelikopter. A már pattanásig feszült hangulat ekkor hagyott alább, és szétszéledt a népes rokonság.

Ismerte a traktorost az édesapa

A baleset után a gyászoló édesapa, Kanalas János ezt mondta: „Ismerem jól a Bercit, napközben traktorozik, este pedig polgárőrként dolgozik. Biztos fáradt volt, amikor elgázolta a kislányomat Még csak bocsánatot sem kért, amiért elvette tőlem a gyerekemet. Hogy bántanám-e, ha idejön? Hát persze, hogy bántanám. Melyik szülő hagyná az ilyet szó nélkül?”

Nem nyugszik meg az édesapa

A baleset után több, mint fél évvel Kanalas János még mindig úgy gondolja, hogy a traktoros hibája miatt halt meg lánya, Nóra és emiatt büntetést érdemel.

Szabályosan közlekedett a traktoros

Csakhogy a szakértők és a vizsgálat során beszerzett bizonyítékok alapján kijelenthető, hogy a traktort vezető fiatalember nem követett el semmit, ami ok – okozati összefüggésben lenne a tragikus eseménnyel. Védett útvonalon, a megengedett sebességet egyáltalán nem túllépve haladt, amikor a lány kerékpárjával a mellékútról – valószínűleg figyelmetlenül – elé hajtott. A körülbelül 25 kilométeres sebességgel közlekedő tolólapos traktor elütötte a gyereket, aki életét vesztette – írja a Frissmedia.hu.

Ezzel a biciklivel ment ebédért Nóra – Forrás: frissmedia.hu

Nem történt bűncselekmény

A vizsgálat azonnal elkezdődött, a szakértők több órán át rekonstruálták az eseményeket a helyszínen. Elemezték a kamerafelvételeket, meghallgattak mindenkit, aki látta a balesetet. Végül a több hónapig tartó vizsgálat arra jutott, hogy nem történt bűncselekmény.

A traktoros nem lett gyanúsított

A traktorost még csak gyanúsítottként sem volt indokolt kihallgatni, hiszen a rendelkezésre álló tényszerű adatok alapján semmit nem követett el. A fiatalember a helyszínen is ezt hangoztatta, könnyeivel küszködve. Mindössze annyi szabálytalanságot követett el a traktoros, hogy a járműre szabálytalanul szerelte fel a markolót.

Nem működött a fék a kerékpáron

A család magánszakértőt fogadott. A két szakvélemény közt annyi a különbség, hogy az apa által finanszírozott szakértő 80 százalékos takarást, míg a kirendelt hivatalos szakértő 50 százalékos takarást állapított meg. Viszont valójában a történtekhez ennek nem sok köze volt. Tragikus véletlenek egybeesése vezetett a balesethez és talán az, hogy a lány kerékpárjának hátsó féke nem működött.

Mindkét család élete megváltozott

A tragédia óta nemcsak a Kanalas család élete, hanem a traktort vezető férfi élete is megváltozott. Nincs megnyugvás egyik fél részéről sem, ami mérgezi a mindennapokat és a kis település életét is beárnyékolja a halálos baleset, amiért senki nem okolható.

Mindenkit kihallgattak

A Szabolcs megyei rendőr-főkapitányság halálos közúti baleset gondatlan okozása miatt rendelt el nyomozást, e bűncselekményért a törvény szerint egytől öt évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. A nyomozás során kihallgatták az összes olyan tanút, aki nyilatkozni tudott a balesetről, továbbá szakértőket rendeltek ki a baleset vizsgálatára.

A markoló nem befolyásolta a balesetet

A rendőrség arra a megállapításra jutott, hogy a traktorra a markolókanalat ugyan engedély nélkül szerelték fel, de nem emiatt következett be a baleset, hanem azért, mert a kislány nem adott elsőbbséget a traktornak: szabálytalanul akart nagy ívben balra kanyarodni a kerékpárral. A rendőrség az eljárást megszüntette, mert bűncselekmény nem történt.

Az édesapa panaszát elutasította az ügyészség

A határozat ellen az elhunyt kislány édesapja ügyvédje útján panaszt jelentett be, melyet a közlekedési ügyész bírált el Nyíregyházán. Az ügyészség a panaszt elutasította, mert a traktoros nem lépte túl a megengedett sebességet, és elsőbbsége is volt a kerékpárossal szemben és így nem szegett meg olyan közlekedési szabályt, ami összefüggésben állna a balesettel. A határozat ellen a kislány édesapja 60 napon belül pótmagánvádlóként léphet fel. .A Kekvillogo.hu legfrissebb cikkeit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: helyszínelés a baleset után – Forrás: frissmedia.hu