Teljesen felesleges volt a kiadás, ráadásul nem történt érdemi munkavégzés. Emellett egy önkormányzatot is sikerült bevonnia a trükközésbe.

Ezzel vádolják

A Fejér Megyei Főügyészség hűtlen kezelés és hivatali visszaélés miatt egy volt minisztériumi helyettes államtitkár és társai ellen emelt vádat a Székesfehérvári Törvényszék előtt – olvasható a vádhatóság csütörtöki tájékoztatásában. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Elképesztő összegeket fizetett ki

Mint írják, a vád szerint az illető 2019 első felében a volt helyettes államtitkár utasítására a minisztérium háttérintézménye ügyvédi irodákkal, illetve más céggel megbízási szerződéseket kötött, melynek keretében több mint 2,2 milliárd forintot fizettek ki.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Fiktív munka volt

Az ügyvédi irodákkal kötött szerződésekben szereplő feladatokra a minisztériumnak, illetve háttérintézményeinek nem volt szüksége, a további céggel kötött szerződésben foglaltak elvégzésére pedig sosem került sor.

Drágább? Sebaj, az adófizetők pénze!

A volt helyettes államtitkár ezen felül a minisztérium háttérintézménye által kiírt közbeszerzési eljárásban nyomást gyakorolt annak érdekében, hogy az általa kiválasztott, több tíz millió forinttal drágább ajánlatot adó gazdasági társaság nyerje el a pályázatokat.

Dupla adatvédelem

A minisztérium helyettes államtitkárának érdekkörébe tartozó vádlottak mindezen túl egy fővárosi kerületi önkormányzattal adatvédelmi szerződéseket kötötte. Ezekkel csak az volt a baj, hogy közben ezen feladatokat továbbra is a korábban alkalmazott személy látta el. Ezzel 2019 és 2021 között összesen 24 millió forint kárt okoztak az önkormányzatnak.

Ennyit kért rá az ügyészség

A vádhatósági tájékoztatás nem nevezi meg, hogy melyik államtitkárról van szó és azt sem, mennyit kér rá az ügyészség. Ugyanakkor a Népszava értesülései szerint hat év letöltendő szabadságvesztést ajánlott fel neki az ügyészség, amennyiben beismeri bűnösségét és lemond tárgyaláshoz való jogáról.

Agrárállamtitkár is a vádlottak padján

Nem ő az egyedüli volt államtitkár, akinek manapság meggyűlt a baja a törvényekkel. Már vádat emeltek és tart a tárgyalása annak a Nagy Jánosnak, aki korábban az Agrárminisztérium korábbi földügyekért felelős helyettes államtitkára volt.

Részesedést kért a cégben

Őt különféle, minősített korrupciós bűncselekményekkel vádolja az ügyészség. A vádhatóság szerinta volt államtitkár felajánlotta egy vállalkozónak, hogy hivatali helyzetével visszaélve segít elnyerni neki egy pályázatot, valamint földterületeket megszerezni. Cserébe ezért 5 százalékos tulajdonrészt kért és kapott a vállalkozó egy újonnan induló cégében.

Kenőpénzt is visszaoszthattak neki

Nagy Jánost emellett azzal is vádolják, hogy a közvetlen irányítása alatt álló osztályvezető megállapodott abban, hogy egy – egyébként a minisztériumban is elkészíthető – tanulmányra kiírt pályázat kapcsán jogtalan előnyre tesznek szert. Ennek során a valódi verseny nélkül, általuk meghatározott nyertes külsős cég helyett a már említett osztályvezető készítette el az anyagot. Az ügyletbe bevont cég képviselője pedig az ellentételezéseként járó összeg egy részét visszajuttatja a két érintett felé. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

(Kiemelt képünk illusztráció: MTI/Koszticsák Szilárd.)