Időről időre tapasztalhatjuk azt, hogy a paleo életmódot alaposan célkeresztbe veszik a médiában, aminek végeredménye, hogy olyan “elemzések” jelennek meg, amelyek próbálják ízekre szedni az egész módszert. Pedig az alapjait és hatékonyságát már több tanulmány és gyakorlati eredmény is bizonyította.

Ideje eloszlatni a kételyeket és leszámolni a tévhitekkel

Ma már egyszerűen megoldható az életmódváltás. Ehhez elég megnézni a PaleoCentrum paleolit étrend kínálatát, ahol mindent beszerezhetünk, ami az azonnali vagy fokozatos áttéréshez szükséges. Az életmódváltás sosem egyszerű, ezért sokszor érdemes lépésről lépésre haladni. Az egyik legjobb választás a paleolit étrend, aminek számtalan jótékony hatása van rövid és hosszú távon egyaránt. Annak ellenére, hogy már évezredekkel ezelőtt is “használták” ezt a módszert és jó pár évtizede a köztudatban van, még a mai napig rengeteg tévhittel találkozhatunk vele kapcsolatban.

Az “elemzések” gyakran több tévedést is tényként állítanak be. Ilyen például az is, amikor azt állítják, hogy a paleo étrend a stevia, xílit, eritrit, szacharin édesítőket tiltja, pedig a gyakorlatban ez egyáltalán nincs így. A csírákkal sincs baj abban az esetben, ha nem tartalmaznak glutén vagy ártalmas lektint. Az olajokat is az elemzések gyakran csak általánosságban használják, pedig egyáltalán nem mindegy, hogy olíva- vagy napraforgóolajról van szó. Előbbit, valamint a kókuszból, pálmából készült olajat a valóságban ajánlja a paleolit étrend.

Sokszor ugyanez a helyzet a mogyorófélék esetében is. A paleonak semmi baja nincs a mogyorófélékkel, de például az amerikai mogyorót nem javasolja, mivel az csak nevében mogyoró, a gyakorlatban a veszélyes hüvelyesek közé tartozik. A keményítő tiltása sem vonatkozik például az édesburgonyára, mivel már az ősember is rengeteg gyökeret rágcsált.

Húst hússal?

Ez talán az egyik legnagyobb tévedés a paleo étrenddel kapcsolatban. Sokan, még az elemzők többsége is azt hiszi, hogy a paleolit étrendnek az alapja a hús. A gyakorlatban “csak” fontos része, mivel egy elsődleges fehérjeforrásról beszélünk. Az említett elemzők gyakran ijesztgetnek ezzel, hogy a paleoban húst hússal kell fogyasztani, pedig a gyakorlatban ez egyáltalán nem így törtéik. Ilyet maximum csak az MPM (Mad Paleo Movement) tagjai szorgalmaznak, de nem ez az elterjedt és elfogadott módszer.

Nem mindegy, milyen szénhidrátot fogyasztunk

Gyakran jönnek azzal, hogy egy táblázatot lobogtatnak, ami megmutatja, hogy az egyes élelmiszerek mennyi szénhidrátot tartalmaznak. Azonban a hangsúly nem feltétlenül a mennyiségen van, hanem az alacsony glikémiás, lassan felszívódó változaton. Ezt ajánlja a paleo is, ezzel szemben a modern étkezés alapját a gyorsan felszívódó szénhidrátok képezik. Nem szabad összemosni a kenyeret, a cukrot és a tésztákat az alacsony GI-jű gyökerekkel, zöldségekkel.

Ha érdekel minket a paleo étrend, akkor érdemes a megfelelő forrásból tájékozódni.

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő: paleocentrum.hu

Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják az olvasóink Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek egy hónapig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát.