A kémiaérettségire való felkészüléskor felmerülhet bennünk a kérdés, hogy érdemes-e a korábbi évek érettségi feladatsorainak felhasználása. A gyakorláshoz minden segítség jól jön, de vajon mennyire használhatóak a több éve készített kérdések.

A vizsgaleírások alapján már nagyjából tudhatod, hogy milyen típusú feladatokra kell előre készülnöd, és ehhez még további könnyítésként felhasználhatod a korábbi évek vizsgafeladatait. Viszont a felkészülés különböző szakaszaiban, eltérő jelentősége van ezeknek a példasoroknak.

Felkészülés a kémia érettségire

Ahhoz, hogy elég felkészült legyél az érettségi napján, érdemes már akár egy évvel korábban elkezdeni a célirányos tanulást. A felkészülésben segítségedre lehet a Lvlmeup.hu érettségire felkészítő oldal, ahol kémia- és biológiaérettségire is felkészülhetsz. Az itteni online kurzusok érthető módon, különböző feladatokon keresztül vezetnek be a tananyagba, emellett a segítőkész tanároktól bármikor kérdezhetsz konzultáció formájában.

A felkészülés korai szakaszában már elkezdhetsz néhány előző években kiadott érettségi tételsort megoldani, de ekkor még az összes tananyag tudásának hiányában, csak tapasztalatszerzés és a feladattípusok megismerése legyen a cél.

Néhány hónappal a vizsga előtt

A kémiaérettségit megelőző néhány hónapban már az elméleti részekkel tisztában leszel, kezdődhet a számítási feladatok gyakorlása. Ekkor már érdemes több régi érettségi feladatsort megoldani, méghozzá úgy, mintha a valós vizsgán lennél. Meghatározott időkeret alatt próbálj végezni a feladatokkal, és csak azokat a segédeszközöket használd, melyek a vizsgán is megengedettek!

Ennek a módszernek több előnye van. Hamar kiderülnek az anyagrészek hiányosságai, ha nem tudod jól megoldani a különböző feladatokat. Majd amikor javítod a feladatlapot, megismered, milyen szempontok szerint értékelnek a vizsgán és hány pontot kaphatsz egy-egy feladatra.

Amikor a vizsgaszituációt utánozva, adott időkereten belül oldod meg a feladatot, tréningezed magad a jövőbeni helyzethez, így kevésbé leszel vizsgadrukkos, nem ér váratlanul a többórás koncentráció.

Hogyan tudod ellenőrizni magad?

A legnehezebb az önellenőrzés, hiszen általában egy kétes feladat megoldásnál a jobb eredményt adjuk magunknak. Ne ess ebbe a hibába, mert ezzel magadnak árthatsz. Jóindulat nélkül, kizárólag a vizsgaszabályzatban meghatározott szempontok szerint értékeld a feladatok megoldását. 

Ehhez teljes hivatalos útmutató áll rendelkezésedre az Oktatási Hivatal honlapján, melynek elején egyértelmű a szempontrendszer, ami alapján a javítást el kell végezned. Ügyelj arra, hogy a számolási feladatoknál megadhatod a maximum pontszámot akkor is, ha nem a javítókulcs szerint jön ki a helyes megoldás. 

Összességében elmondhatjuk, hogy érdemes elővenni a korábbi évek kémiaérettségi feladatsorait, mert a típusfeladatok megismeréséhez és gyakorlásához nagy segítséget nyújtanak.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.