Tíz napon át az ágyhoz közözve tartottak a kaposvári kórházban egy fiatal férfit. Péter a történtek után elsőfokon pert nyert az intézmény ellen. Az édesanyját azzal fenyegették a biztonsági őrök, hogy kidobják a kórházból, ha nem hagyja el önként az intézményt, mikor sérelmezte a kínzással felérő bánásmódot.

Autizmussal él

Péter súlyos autizmussal él egy Kaposvárhoz közeli falu végén. Mindennapjait édesanyjával tölti, és ha teheti a természetben tartózkodik. A fiú viselkedészavarral küzd, nem tud beszélni, írni, olvasni, ezért az édesanyja a mimikáját figyeli, és innen tudja, mit érez vagy gondol a gyermeke. A Kékvillogó legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Rohama volt, kórházba vitték

17 éves korában egy rohama alkalmával a kaposvári kórházba szállították. A felnőttosztályra került, ugyanis gyermekpszichiátria nincs ebben az intézményben.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Ágyhoz kötötték

Azon túl, hogy nem tudták biztosítani azt a figyelmet Péternek, amire szüksége lett volna, azokat a rendelkezéseket sem tartották be, amiket gyerekek pszichiátriai kezelésénél előírnak a jogszabályok. Ez vezetett oda, hogy Péter tíz napon át, az idő nagyrészében ki volt kötözve az ágyához.

Ráhívták a biztonsági őröket

A fiú édesanyja pedagógusként dolgozik, így a délutáni órákban tudta meglátogatni. Elmondása szerint sokszor ágynemű, takaró és lepedő nélkül hagyták Pétert. Előfordult, hogy lekötözött kézzel és lábbal feküdt a kórteremben. Amikor a fiú édesanyja sérelmezte az ápolóknál a kikötözést, ráhívták a biztonsági őröket, akik azzal fenyegették, kidobják az intézményből, ha nem távozik önként.

A pécsi klinikára került  

A kaposvári tortúra tíz nap után ért véget, ezután a fiú a pécsi gyermekklinikára került, ahol szép lassan helyrehozták a kaposvári „kezelés” okozta sebeket. Itt nem kellett lekötözni Pétert, akinek beállították a gyógyszereit, majd hazaengedték.

Pert indított az édesanya

A történtek miatt Péter édesanyja 2021 nyarán pert indított a kaposvári kórház ellen. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) elnevezésű szervezet azért fordult bírósághoz, mert a kórház megsértette Péter jogait. Valakit ugyanis csak akkor lehet lekötözni, ha komoly veszélyt jelent saját magára vagy a környezetére, és még ilyenkor is csupán rövid, átmeneti időre.

Súlyos hatások

Kiskorúak esetén két óránként ellenőrizni és dokumentálni kell, hogy indokolt-e a rögzítés. Péterre olyan súlyos hatással volt a kikötözés, hogy az incidens óta nem tud egyedül elaludni.

Megsértették az emberi méltóságát

A bíróság elsőfokon megállapította, hogy a kaposvári kórház megsértette Péter emberi méltóságát, személyes szabadságát, testi épséghez való jogát és a kínzás tilalmához fűződő jogát amikor tíz napig szinte végig ki volt kötözve a kórházban – foglalta össze a történteket a Blikk.

Sérelemdíj jár neki

A bíróság azt is megállapította, hogy az elszenvedett jogsértések miatt sérelemdíj jár Péternek. Az összeg félmillió forint, és az édesanya szerint ugyan az összeg nem túl magas, de a jelenlegi helyzetben az a fontos, hogy soha többé, senkivel ne tegyék meg azt, ami a gyermekével történt. A Kékvillogó legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: A kórházba került autista fiú Fotó: Pivarnyik Balázs – TASZ