Mérőóra-leolvasással próbálhatnak csalók bejutni az otthonokba, miközben kiadják magukat az energia- vagy közműszolgáltató cég munkatársainak. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatala (MEKH) a lehetséges veszély miatt közleményt adott ki.

Értesítenek

A szolgáltató közleménye szerint a helyszínen végzendő munkákról minden esetben – kivéve a váratlan mérőhelyi ellenőrzéseket – értesítik a fogyasztókat, akik így előre tudják, hogy mikor lesz várható a mérőleolvasás – írja az Origo.

Előre egyeztetnek

Mint írták, előre egyeztetve választják ki a mérőcsere dátumát, az esetleges karbantartási, javítási munkáról pedig szintén értesítést küldenek. A szakemberek éppen emiatt figyelmeztetnek, hogy gyanús, ha ezeken az időpontokon kívül érkezik hozzánk valaki. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Igazolják magukat

A közműszolgáltató arra is felhívta a figyelmet, hogy a munkatársaiknak fényképes igazolvánnyal vagy megbízólevéllel rendelkeznek, amelyet fel kell mutatniuk az érkezésüket követően.

Fogyasztók is intézkedhetnek

Az igazolvány, megbízólevél bemutatását kezdeményezheti maga a fogyasztó is. Ha nem elég meggyőző a dokumentum, akkor a szolgáltató telefonos ügyfélszolgálatán ellenőrizni lehet a szakember személyét és a helyszíni munka valóságtartalmát.

Nem pénzért dolgoznak

Nagyon fontos kiemelni, hogy a szolgáltató emberei soha, semmilyen körülmények közt nem fogadhatnak el készpénzt. Nem kérhetik el az állítólagosan elmaradt számla kifizetését és a helyszíni munkavégzésért sem kérhetnek pénzt.

Hozzáférhetnek az adatokhoz

A szolgáltató azt is hangsúlyozza, hogy alapvetően ügyfélszolgálati csatornáikon keresztül kezelnek személyes adatokat. Ugyanakkor előfordulhat, hogy a szolgáltatók piackutatási céllal személyesen keresik fel a fogyasztókat. Ilyen esetekben a felkereső munkatársnak megbízólevéllel és adatkezelési tájékoztatóval kell igazolnia magát.

Ne hagyjuk átverni magunkat

A MEKH általános szabályként írta, hogy azokat az embereket, akiket beengedünk, ne hagyjuk egyedül, és ne engedjük, hogy eltereljék a figyelmünket. Kérték, hogy a visszaélést minél hamarabb jelentsük a rendőrségen.

Szünetel a személyes ügyintézés

A BudaPestkörnyéke.hu is beszámolt róla, hogy a MEKH március 22-ig felfüggeszti a személyes ügyintézést, és digitális platformokra állnak át. A tájékoztatás szerint ugyanakkor a fogyasztók ingatlanjaiban továbbra is elvégezhetik a mérőórák leolvasását és a halaszthatatlan karbantartásokat, javításokat az egészségügyi előírásoknak megfelelően.

Kevesebb üzemszünet

Mivel ebben az időszakban sokan otthonról tanulnak és dolgoznak, ezért a tervezett üzemszünetek számát csökkenti az ELMŰ-ÉMÁSZ. Továbbá kérték, hogy a mérőóráik állását a digitális platformjaikon adják meg. Hangsúlyozták, hogy a céljuk az ügyfeleik és munkatársaik egészségének a megóvása. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Mérőóra – Forrás: MTI/Oláh Tibor