A visszaeső Bács-Kiskun megyei gyilkos félt, hogy újra el fogják ítélni, amiért megverte az idős férfit. Ezért inkább úgy döntött, hogy megöli. Mérget akart vele itatni, majd elvágta a torkát. Újranyitottuk egy kegyetlen ügy aktáját abból a korból, amikor volt halálbüntetés Magyarországon.

Mosolygott a bíróságon

„A keménykötésű, fekete hajú, középtermetű fiatalember szerdán délután szinte mosolyogva lépett őrei között a Kecskeméti Megyei Bíróság nagy tanácstermébe, miközben vidáman köszöntette a padsorokban ülő ismerőseit” – tudósított Kecskeméti Megyei Bíróság tárgyalóterméből 1979 februárjában a Népszava újságírója. Ezen a napon egy visszaeső gyilkos, Csontos István bűnügyét tárgyalták. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Már ölt, de mit sem változott

A 37 éves hetényegyházai férfi ekkor már másodszor állt emberölésért a bíróság előtt. 1962-ben egy januári éjszakán Kerekegyházán elvágta egy férfi torkát, majd a halottra rágyújtotta a házat. Hiába menekült, elkapták és elítélték. Tizenöt év után szabadult, de ott folytatta, ahol abbahagyta. Durva volt, ivott és ezeken kívül nem igazán csinált semmi mást.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

A munkát nem szerette

A bíróság ugyan hivatásos pártfogót rendelt ki mellé, de ez nem sokat ért. István ugyan munkát kapott a kecskeméti parkettagyárban, de öt nap után megunta. Kénytelen volt újra munkába állni, de a konzervgyárban sem bírta sokkal tovább. Közben megismerkedett egy kétgyermekes nővel, aki a szüleivel lakott. Csontosnak ez kapóra jött, oda is költözött a tanyájukra.

Az alkohol megtette hatását

Ez az együttélés valódi földi pokol lehetett, hiszen nem csak István szerette az alkoholt, hanem új párja és annak apja, Sebestyén Imre is. Mindenki ivott, így alig múlt el nap balhézás nélkül. Sebestyén sokat kötekedett Csontossal, miközben szüksége is volt a férfire, hogy elvégezze a ház körüli munkákat.

Pár feles után összeverte a családfőt

Csontos közben teljesen kivetkőzött önmagából. Megtörtént, hogy aratás idején párja tizenkét éves kislányát játékból egy búzakévébe akarta belekötni. Július egyik napján éppen dolgozni indult, de meggondolta magát és inkább betért egy kocsmába inni. Pár féldeci után hazament és úgy megverte Sebestyént, hogy az idős férfinek többek között az orra is eltört. Ekkor már mindenki tudhatta, hogy baj lesz, mégsem sikerült azt megelőzni.

Megfordult és hazament, hogy megölje

Sebestyént kórházba vitték, mire Csontos közölte, hogy vissza ne hozzák, mert akkor agyon fogja verni. A legelkeserítőbb az, hogy az ügyben büntetőeljárás is indult, de Csontost ez sem tartotta vissza. Súlyos testi sértés miatt kapott idézést a kecskeméti kapitányságra. El is indult, de tartott attól, hogy visszaesőként újból rács mögé fog kerülni, ezért meggondolta magát és visszament a tanyára, hogy megölje az időközben a kórházból kiengedett Sebestyén Imrét.

Méreggel és késsel felfegyverkezve

Hogy pontosan mi járt a fejében 1978. szeptember 15-én, azt nem tudni, de felmerült benne az is, hogy újabb gyilkossága után majd magával is végez. Ez a gondolata azonban nem volt igazán komoly. Hazaért, ahol valamilyen mérgező permetezőszert és egy kést vett magához. Ketten maradtak Sebestyénnel, eljött az idő.

Egy lendülettel

Csontos kényszeríteni akarta az öreget, hogy igya meg a mérget, de Imre természetesen ellenállt. Próbált elmenekülni, mire Csontos egy lendulettel átvágta a torkát. Az idős férfi perceken belül meghalt. Az ekkor már kétszeres gyilkost pár órával később, szökés közben fogták el. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Az ítélet: halál

A Kecskeméti megyei Bíróság Csontos Istvánt előre kitervelt módon visszaesőként elkövetett emberölés bűntette és visszaesőként elkövetett súlyos testi sértés bűntette miatt halálbüntetésre ítélte. A Legfelsőbb Bíróság a megyei bíróság ítéletét helyben hagyta. Csontos Istvánt 1979. július 7.-én akasztották fel Kecskeméten. Ha szeretnél még ilyen Újranyitott aktát, akkor kattints ide!

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: Fortepan.hu/Kekvillogo.hu-grafika