A whisky az egyik legismertebb ital a világon, és talán nincs is olyan ország, ahol ne fogyasztanák ezt az italt.

A whisky az egyik legismertebb ital a világon, és talán nincs is olyan ország, ahol ne fogyasztanák ezt az italt. Azt még a laikusok is tudják, hogy a legnépszerűbb ezen a kategórián belül a skót whisky, melynek szigorú előírásoknak kell megfelelnie, hogy ez a név a palackra kerülhessen. A skót whisky készítését annyira komolyan veszik Skóciában, hogy ez az ital nemzetköz eredetvédelemmel bír, tehát nagyon pontos meghatározás vonatkozik rá, kezdve azzal, hogy csak a Skóciában készülhet. Természetesen ezen túl még számos szabály vonatozik arra, hogy mitől is lesz skót whisky a skót whisky.

Bár Skócia nem mindható nagy országnak, mégis hat régióra osztják a whiskygyártás tekintetében: a Speyside, a Highland, a Campbletown, az Islay, az Islands és a Lowland régiókra, melyek között jelentős eltéréseket tapasztalhatunk az ott készülő whiskytípusok tekintetében. A skót whiskyk alaptípusai egyébként jellemzően rézüstben kétszer párolt maláta és gabonawhiskyk keverékei, általában ezek találhatóak meg nagy számban az italkínálatban is, de a házasítatlan malátawhiskykkel is találkozni, melyek jellemzően drágábbak, mint kevert társaik.  

Milyen skót whiskyket találunk a hazai kínálatban?

Bár a skót whisky a Skóciában készül, nem kell egészen odáig utaznunk, ha meg szeretnénk kóstolni, hiszen a hazai kínálatban is bőven találunk ilyen italokat. A legkeresettebb skót whiskyk az italkereso.hu vásárlásai alapján: a Tamnavulin – Speyside Single Malt Skót Whisky,a  Kilchoman – Sanaig Single Malt Skót Whisky, a Scapa – Glansa Skót Whisky, a The Glenlivet – Captain’s Reserve Skót Whisky, de olyan különlegességeket is találhatunk, mint az Old Pulteney – Single Malt Skót Whisky vagy a Peat’S Beast – Skót Whisky.

Két érdekesség zárásként

  • skót whisky – habár az amerikai angolban whiskeyként is utalhatnak rá – mindig whisky nek írjuk, nincs benne e betű
  • A másik a whisky típusok, alapanyagok témakörhöz kapcsolódik. A skót malátawhisky (malt whisky) malátázott árpán kívül más gabonából nem készülhet és a skót gabonawhisky (grain whisky) malátázott árpa- és nem malátázott egyéb gabonaszemekből készül

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company Media Group hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.