Az iskolaőrség 2020. szeptember elsejei bevezetése óta összesen 618 esetben intézkedtek az iskolaőrök. Ezek közül 152 alkalommal büntetőeljárás, 77 esetben pedig szabálysértési eljárás indult. 

Összegezték a tapasztalatokat

Február 24-én Iskolaőri Konferenciát tartottak Budapesten, az ORFK rövid beszámolója szerint az egyik központi téma a tapasztalatok összegzése volt. Kiderült az is, hogy jelenleg 571 iskolában összesen 608 iskolaőr teljesít szolgálatot – írja a Népszava. 

3 éve működik 

Az iskolaőrséget 2020. szeptemberében vezették be, és jelenleg 571 iskolában összesen 608 őr teljesít szolgálatot. Már több mint 600 esetben volt szükség az intézkedésükre, ezen belül 152 alkalommal indult büntetőeljárás, 77 esetben pedig szabálysértési eljárás. 

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Testi kényszer

Bár az iskolaőrök fegyvert nem, de kényszerítő eszközöket alkalmazhatnak. Eddig testi kényszert 61, bilincset 4, rendőrbotot és vegyi eszközt pedig 1-1 esetben alkalmaztak a szervezet fennállása óta.

Túllépték a hatáskörüket

Eddig négy alkalommal merült fel, hogy az iskolaőr az intézkedés során túllépte a hatáskörét, ezek mindegyikében büntetőeljárás indult. Az iskolaőrök közül háromnak megszűnt a munkaviszonya, egy esetben pedig a jogerős döntésig felfüggesztették a munkaköréből.

Zaklatás Újpesten 

Február elején derült ki, hogy egy budapesti iskolában egy iskolaőr akart megrontani egy lányt. A férfi három hete dolgozott az újpesti intézményben, ahol zaklatta a hetedikes lányt. Az iskola a történtek után bejelentést tett, a rendőrség pedig a következő tájékoztatást adta az ügyben: „az adatgyűjtés során meg is állapította a zaklatás gyanúját”.

Sokkoló üzenetváltás

A férfi és a diáklány között állítólag a következő üzenetváltás zajlott le: „Azért félsz, mert szűz vagy?” „Igen.” „Ne félj, én nagyon óvatos és ügyes vagyok, nem fog fájni. Fontos, hogy olyannal veszítsd el a szüzességed, aki már nem szűz. És tapasztalt. Mint én.”

Nem indult eljárás

A rendőrség közlése szerint az iskolaőr munkaviszonyát azonnal megszüntették, a gyanúsított férfi pedig magánindítványra büntethető, melynek előterjesztésére a sértett, valamint az ő törvényes képviselője jogosult. Azonban mivel eddig a jogosult nem terjesztett elő magánindítványt, büntetőeljárás sem indult.

Volt már gond az iskolaőrökkel

Kékvillogó is beszámolt arról az esetről, melynek során egy iskolaőr a nyakánál fogva ráncigált egy általános iskolás fiút egy sármelléki iskolában. Majd durva szavakkal megfenyegette a diákot. Korábban pedig egyik nyíregyházi iskolában gumibottal vertek egy az iskolaőrök egy diákot.

Csendre intette a diákot

Az 1962-ben született férfi 2020. augusztus 1-jétől volt iskolaőr a Sármelléki Általános Iskolában, ahol május 27-én a 11 órás szünetben fegyelmezési szándékkal odament a sorakozó gyerekekhez, és rászólt az egyik 5. osztályos tanulóra, hogy maradjon csendben. 

Megfenyegette a diákot

Az iskolaőr úgy látta, hogy a tanuló nem fogad neki szót, ezért odalépett hozzá, a korláthoz nyomta, a nyakát megszorította, és azt mondta: „Ha nem leszel csendben, te kis taknyos, akkor úgy felpofozlak, hogy a kerítésig elszállsz.”

Újra megfenyegette a fiút

Amikor az iskolaőr elengedte a fiú nyakát, azt is mondta: „Ha vége lesz az iskolának, az iskola területén kívül úgy fel foglak pofozni, hogy elbőgöd magad.” Ezután az iskolaőr elhagyta a helyszínt. 

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: police.hu