Ahogyan arról a Kékvillogó is beszámolt Kertész Ágnest elnöki kegyelemben részesítette Áder János. Az asszonyért három évvel ezelőtt, 2018-ban egy emberként állt ki az ország: Ágnes ugyanis nyakon szúrta a férjét azt követően, hogy az élete valóságos rémálommá vált, pedig a kapcsolat nagy szerelemmel indult. Végül a vád szerint kábítószert kevert a férje italába és megkéselte, ám nemrégiben elnöki kegyelemben részesült. Most 12 nappal a döntést követően, megszólalt a férj.

Kegyelmet kapott Kertész Ágnes

Mint megírtuk kegyelmet kapott Áder János köztársasági elnöktől Kertész Ágnes. Az édesanya azután fordult végső elkeseredésében Áder Jánoshoz, miután a bíróság emberölési kísérlet miatt 10 évnyi fegyházra ítélte. A Kékvillogó.hu legfrissebb cikkeit ide kattintva éred el.

Öt év fogház

„Ágnes valóban kegyelemben részesült. Áder János döntése értelmében 10 év helyett csak ötöt kell leülnie és azt sem fegyházban hanem fogházban” – mondta a Blikknek Ágnes korábbi ügyvédje, Dr. Lichy József, aki még annak idején beadta a kérelmet.

Férje bántalmazta

Az ítélet szerint Ágnes kábítószert tett férje italába, majd többször megszúrta. A férfi életveszélyes sérüléseket szenvedett. Az asszony hiába próbálta a bíróságon bizonyítani, hogy több éve bántalmazó kapcsolatban élt és a férje válogatott pszichés módszerekkel kínozta őt, érveit nem vették figyelembe.

Az apa neveli kislányukat

A pár közös kislányát évek óta az apuka neveli. A férfi Ágnes elmondása szerint teljesen ellene hangolja gyermeküket, a nő terve szerint minden erejével harcolni fog a kislányáért, célja, hogy szabadulását követően nála legyen a gyermek.

Kábítószert kevert az italába

A vád szerint az asszony kábítószert kevert volt férje italába, majd a szinte magatehetetlen férfit többször megszúrta. A vádiratban az szerepelt, hogy Kertész Ágnes egy gamma-hidroxibutirátot, GHB-t, ismertebb nevén Ginát csempészett a férj italába, majd a kábult embert egy 20 centis késsel háromszor megvágta a nyakán.

Az asszony szerint férje sebesítette meg önmagát

Közös gyermekük a fürdőszobában volt a bűncselekmény ideje alatt. Ezzel szemben Ágnes állítja: soha nem akarta bántani gyermeke apját, a férfi saját magát sebezte meg, s amikor ő ezt észrevette, odament hozzá, majd dulakodni kezdtek, amelyben mindketten súlyos sérüléseket szereztek. A bíróság első és másodfokon sem hitt Ágnesnek, így 2019-ben megkezdte büntetését, most pedig Áder János döntése értelmében a 10 éves fegyházbüntetését 5 év fogházra enyhítette.

Megszólalt

„Nagyon szépen köszönöm a köztársasági elnök úrnak és mindenkinek, aki segített ebben az ügyben, hogy most már tényleg a végén vagyok. Miután átszállítottak egy másik intézménybe, igazából ott fogtam fel, hogy ez tényleg megtörtént, tényleg velem történt meg. Akkor kezdtem el nagyon sírni. Még mindig alig hiszem el ezt az egész változást” – mondta a Heti Naplónak Ágnes pár nappal ezelőtt, akinek a férje, most 12 nappal a kegyelem után megszólalt.

Megszólalt a férj

A férfit a Blikk kereste meg, aki egészen eddig kislánya nyugalmára hivatkozva nem nyilatkozott az ügyben, ám most megtörte a csendet. Az egykori diplomata úgy érezte most van itt az ideje, hogy megszólaljon. A férfi a Blikknek egy hosszabb szöveget küldött az álláspontját illetően, amit most itt a Kékvillogó oldalán változtatás nélkül közlünk:

Ezt mondta

“A büntetés mérséklése nem változtat azon tényálláson, hogy a szóban forgó személyt két büntetőeljárásban is bűnösnek találták. Az egyik perben kábítószerrel való visszaélés és (különös kegyetlenséget súroló módon) előre kitervelt módon elkövetett gyilkossági kísérletért. A második perben pedig saját kiskorú gyermeke veszélyeztetése miatt kapott még egy év letöltendő börtönbüntetést. Más kérdésként merül fel a magyar társadalom felé, hogy mi ennek a mérséklésnek az üzenete. Vajon az-e, hogy a kapcsolaton belüli vélt vagy valós sérelmek megoldásának immár társadalmilag és erkölcsileg is elfogadott módja az előre kitervelt módon elkövetett gyilkosság és gyilkossági kísérlet? Vagy talán az az üzenete, hogy elfogadható, ha a gyermek jelenlétében az egyik szülő megpróbálja előre kitervelt módon megölni a másik szülőt? Számomra a mérséklés azt az üzenetet is hordozza, hogy mindenki, aki megpróbálta gyilkossággal rendezni vélt vagy valós sérelmeit egy kapcsolatban, ezentúl bizton számíthat a büntetése megfelezésére, csak be kell adni a megfelelő kérelmet, és a közösségi oldalakon minél ádázabban kell démonizálni a túlélő áldozatot.” A levél végén pedig a kislánya szavai olvashatók: „Köszönöm, hogy az életünk része vagy, Apu. Te vagy a legjobb”.

Az asszony másfél év múlva szabadulhat

Kertész Ágnes a kedvezményeket is beleszámolva másfél év múlva szabadulhat. A Kékvillogó.hu legfrissebb cikkeit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Kertész Ágnes – Forrás: ATV