Ahogy azt tegnap megírtuk, három év után szabadlábra került a bombagyártással vádolt S. Ábel. A férfinak több ügye is volt a rendőrséggel, még 2010-ben saját egyetemista társaival akart végezni, majd a Móricz Zsigmond körtéri Mekiben lövöldözött. Most kiderült mivel töltötte az idejét a rácsok mögött.

Szabadlábon a Mekis lövöldöző

Miután három évig volt előzetes letartóztatásban, november 8-án szabadlábra helyezték a bombakészítéssel vádolt Mekis lövöldözőt, S. Ábelt – közölte a Fővárosi Törvényszék.  A volt joghallgatónak nyomkövetőt kell viselnie az elsőfokú bíróság ügydöntő határozatának kihirdetéséig. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Jogász lett

A fiatalember a rácsok mögött befejezte a jogi egyetemet és a Blikknek azt mondta, mostantól dr. S. Ábelnek kell szólítani. Mint fogalmazott: „Májusban végre befejeztem az egyetemet, okleveles jogász szakképzettséget szereztem. Parancsnoki engedélyt kaptam rá, a záróvizsgát Skype-on keresztül, a börtönből teljesítettem. Mostantól dr. S. Ábel a nevem.” – mondta.

Parancsnoki engedéllyel vizsgázott

Annak idején az ELTE-n kezdtem a jogi tanulmányaim, de most a Pécsi Tudományegyetemen fejeztem be. Ez egy hatalmas mérföldkő az életemben. Nem kaptam számítógép-használati engedélyt, ezért a szakdolgozatomat kézírással készítettem el, amit hazaküldtem, a szüleim pedig begépelve továbbítottak. Több lehetőségem volt, végül arról írtam, hogy a munkajogra milyen hatást gyakorolt a koronavírus – újságolta a lapnak a fiatalember.

Megvádolta az ügyészség

S. Ábelt kezdetben rablás előkészületével gyanúsították, majd a Fővárosi Főügyészség 2018-ban robbanóanyaggal való visszaélés bűntettével vádolta meg. A vádat a bírósági eljárás alatt az ügyészség végül közveszély okozásának bűntettére is kiterjesztette.

Robbanóanyagot akart előállítani

A vádirat szerint S. Ábel robbanóanyag előállításával kísérletezett, és robbanásra alkalmas vegyületet készített, amelyet műanyag palackba töltött, és a 22. kerületben egy erdős területen egy fa tövében kiöntötte.

„Jó cselekedetnek nevezhető célja volt”

Az ügyészség szerint a vegyület a detonáció után 3-5 méter sugarú körben okozott volna súlyos, maradandó sérüléseket, de a pusztító hatását repeszekkel még tovább lehetett volna növelni. Az egyetemista azt nem tagadta, hogy bombakészítésre alkalmas hidrogén-peroxidot, acetont, sósavat és kénsavat vásárolt, de állítása szerint ezzel „társadalmilag hasznos, jó cselekedetnek nevezhető célja volt” – írja a Telex.

A jogszabályi hiányosságokra akarta felhívni a figyelmet

Állítása szerint arra akarta felhívni a hatóságok figyelmét, hogy a robbanóanyagokat felsoroló jogszabály nem tiltja az aceton-peroxid beszerzését, és kérni akarta az illetékeseket, hogy módosítsák a jogszabályt.

Több egyetemistával akart végezni

S. Ábelnek több ügye is volt. 2010 februárjában azért vette őrizetbe a rendőrség, mert a gyanú szerint végezni akart több egyetemista társával, találtak is nála fegyvert.

Lövöldözött a McDonald’sban

2013-ban  a bíróság bizonyítottnak találta, hogy mészárlásra készült, és a rendőrség szerint ő volt az, aki még ugyanabban az évben a Móricz Zsigmond körtéri McDonald’sban lövöldözött.

Vizsgálatok várnak rá

A fiatalember a Blikknek azt is elmondta, hogy a börtönben nem jutott hozzá minden szükséges vizsgálathoz, ezeket kell most pótolnia. Szem- és más, így például neurológiai vizsgálatok várnak rá.

Nyomkövetőt kapott

“Nem vagyok tökéletes egészségi állapotban, de lelkileg erősnek érzem magam. Isten segít rajtam, ebben hiszek” – tette hozzá a jelenleg bűnügyi felügyeletben lévő Ábel, aki nyomkövetővel a lábán a szüleivel lakik Budapesten. Nem tudni, ügye végére mikor kerülhet pont. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: S. Ábel – Forrás: MTI