“Semmiért nem lehet valakit elítélni” – mondta Gyárfás Tamás tévés producer ma reggel az ATV-ben, amikor arról kérdezték, hogy mire számít majd a másodfokú ítéletben. Első fokon ugyanis hét év fegyházra ítélték a Fenyő-gyilkosság ügyében. A tévés producer arról is beszélt mit gondol Tasnádi Péterről, aki azt állítja, hogy pénzt kapott Gyárfástól azért, hogy ölesse meg Fenyőt.

Tasnádi le akarta húzni Gyárfást?

Tasnádi Péter, a magyar alvilág hírhedt „keresztapja”, aki sok évet töltött börtönben azt állítja, hogy Gyárfás Tamás pénzt adott neki azért, hogy gyilkoltassa meg Fenyő János, akkori médiamogult, akit sokan Gyárfás ellenségének, üzleti konkurenciájának tartottak. Tasnádi többször azt nyilatkozta, hogy átvette a pénz felét, de esze ágában sem volt bérgyilkost küldeni Fenyőre, ő csak le akarta húzni Gyárfást és ez sikerült is neki. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Tasnádi a saját csapdájába esett?

A Tasnádi-féle lehúzásról Gyárfás ma azt mondta az ATV-ben, hogy nem akarja minősíteni Tasnádit. A producer azt is hozzátette, hogy Tasnádi a saját környezetében híresztelte, hogy engem lehúzott. Ezt követően az egykori barátai ellene fordultak, majd a rendőrségen elmondták róla azt, amit kizárólag tőle hallottak. Ezt követően szembesítették Tasnádit a régi haverjaival, és ekkor ő rákényszerült, hogy azt mondja, amit addig nem állított nyilvánosan, vagyis – Gyárfás szerint – Tasnádi a saját csapdájába esett.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Rivaldefényben van Tasnádi

“Engem nem húzott le Tasnádi” – szögezte le Gyárfás Tamás. Erre a mondásra azért volt szüksége, hogy kijöjjön abból a csapdából, amit saját magának állított fel. Gyárfás azt is hozzátette, hogy nem érti Tasnádit, hiszen ha igaz, hogy ő egy olyan nagy tekintélyű keresztapa volt, mint akinek beállítja magát, akkor miért is adná fel az egykori megbízóit? „Tasnádi Péter rivaldafényben van, könyvet ír, videókat gyárt, az ítész szerepében tetszeleg, de én nem akarom őket minősíteni „- tette hozzá Gyárfás Tamás. Az egykori tévés arra is utalást tett, hogy a bíróság hamis tanúvallon ás alapján akarja őt elítélni. 

Nem akar ütközni a bírósággal

A producer azt is elmondta ma reggel, hogy nem akarja a bíróságot minősíteni, nem akar ütközni a bíróval. Szerinte a másodfokú tárgyaláson újraértékelik a bizonyítékokat és fel fogják menteni. “Semmiért nem lehet valakit elítélni” – zárta mondanivalóját Gyárfás Tamás.

6 milliós megbízási díj

De mi is ez a Tasnádi-szál ebben az egész ügyben? Lássuk a részleteket, hiszen az ügyészség kezében ez fontos bizonyítéknak tűnik. Ezzel igazolná a vádhatóság azt, hogy Gyárfás valóban meg akarta öletni Fenyőt. A vád szerint ugyanis Gyárfás, azt megelőzően, hogy megbízta Portikot, Tasnádit is felkérte a merénylet megszervezésére, ám a hatmilliós előleget zsebre vágó nehézfiú semmit nem tett, állítása szerint megvezette Gyárfást, akinek a gyilkosság után is üzent: kéri a második részletet, különben baja eshet Gyárfásnak. Tasnádi és több tanú évekkel ezelőtt ezt a rendőröknek is elmondta. A nyomozók amúgy a megbízásról már az emberölés előtt értesültek a besúgóiktól, de jelentés minderről csak a merénylet után készült. Gyárfás szerint teljességgel kizárt, amit Tasnádi állít, és a védelem azzal érvel, hogy ezt az egész történetet csak Tasnádi terjesztette, mindenki más csak tőle hallotta. Márpedig szerintük az egykori keresztapa teljesen hiteltelen vallomást tett, aminek részleteit többen is cáfolták.

Brutális gyilkosság

És akkor most lássuk mi történt azon a napon. Az ismert médiavállalkozó, Fenyő János 1998. február 11-én, késő délután a 2. kerületi Vico-székházból fodrászához majd vacsorázni igyekezett. Útközben felhívta T. Éva nevezetű barátnője, és vele beszélgetett telefonon. Amikor 600 SEL Mercedesével a Margit utca 4. szám alá ért, ahol kocsiját a piros lámpa megállította, a várakozó autója mögött három-négy kocsival szintén várakozó Mitsubishiből kiugrott egy férfi, majd az Agram 2000 típusú gépfegyveréből tizenkilenc lövést adott le Fenyő Jánosra a kocsiján keresztül.

Fején találták el Fenyő Jánost

A lövedékekből négy az áldozat fejét találta el, így a médiavállalkozó azonnal meghalt. Ezzel egy időben a Mitsubishi megfordult a Margit utcában és az ellenkező irányba, nagy sebességgel elhajtott, míg az elkövető a tett helyszínén, a Margit utca 4. szám alatt parkoló Daewoo autó alá bedobta fegyverét, a Margit körút 11. szám alatti kapualjban eldobta bőrkesztyűjét, sötét kabátját, világos színű kötött sapkáját, majd gyalogosan a Moszkva tér felé elmenekült. A szemtanúk és a nyomkövető kutya jelzése alapján a rendőrök megállapították, hogy az akkor még ismeretlen elkövető a Rómer Flóris utcán keresztül a Budai László utcáig haladt, majd onnan visszatért a Margit körút 25. szám elé, ahol feltételezhetően kocsiba szállt. 

Portik segített elkenni a gyilkosságot

Mivel a gyilkosság helyszínén egy albán gengszter, Salihi Mead is felbukkant, a rendőrség azt feltételezte, hogy a merénylet végrehajtásához albánoknak is köze volt. Mead nem mellesleg Portik Tamás egyik testőre volt. A ma már tudható információk szerint a rendőrséget Portik Tamás és köre hamis szálak, például az albán elkövetői vonal bedobásával igyekezett akadályozni. Több mint egy évtizedig ráadásul rendkívül sikeresen. Ezt a teóriát egy néhány éve elvégzett titkosszolgálati vizsgálat is megerősítette – írja a Magyar Nemzet.

Előkerült hangfelvételek

A kétezres évek közepén újra felélénkült a nyomozás, amelynek keretében lefoglalták Brády Zoltán, a Kapu folyóirat főszerkesztője 2004-ben készült dokumentumfilmjének vágatlan verzióját. Abban Fenyő halálos beteg bizalmasa és pszichológusa kendőzetlenül beszélt a médiacézár üzleti magánháborúiról, és megnevezett három személyt, akiknek érdekében állhatott a médiacézár elhallgattatása: a Nap TV korábbi tulajdonosát, Gyárfás Tamást, a Postabank egykori vezérét, Princz Gábort, valamint a Vico-vagyon örökösét, Székely Herbertet. A felvételen a médiacézár bizalmasa állítja: Horn Gyula akkori kormányfő és Kuncze Gábor volt belügyminiszter is tudott Fenyő és Gyárfás médiapiaci küzdelméről.

Jozef Rohác DNS-mintája

Fordulat a Fenyő-ügyben azután következett, hogy 2011 februárjában magyar kérésre Szlovákiában letartoztatták az Aranykéz utcai robbantással és több más bérgyilkossággal összefüggésbe hozott, Fogász (ezt a nevet egy tanú szerint Portik adta neki), illetve Fogorvos becenéven emlegetett Jozef Rohácot, miután kiderült, az ő DNS-ét találták meg a merénylet helyszínén hagyott sapkában. Az ügy pikantériája, hogy Rohác korábban már egy gyilkossági kísérlet miatt másfél évig előzetes letartóztatásban volt Magyarországon, ám akkor valamilyen rejtélyes oknál fogva nem hasonlították össze a DNS-ét az 1998-as merénylet helyszínén rögzített anyagmaradványokkal, annak ellenére, hogy tanúvallomások is szóltak arról, hogy Rohác lehetett Fenyő János gyilkosa. A szlovák végrehajtóembert a bíróság végül jogerősen is életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte.

Leszámolásos gyilkosság

2017. október 31-én újra nyomozni kezdtek, miután a rendőrség megszerzett egy hangfelvétel-részletet, amin a több leszámolásos gyilkosság miatt 2012 óta letartóztatott Portik és Gyárfás a Fenyő-gyilkosságról beszél (a teljes, vágatlan hangfelvételt a rendőrség 2018 decemberében foglalta le). A hanganyag-részletet Gyárfás maga adta át a rendőröknek, miután megzsarolták vele, igaz, feljelentést csak később tett. Állítása szerint azért, mert félt az alvilág bosszújától.

Portik vallomása után tartóztatták le Gyárfást

Néhány hónappal később, 2018. március 22-én gyanúsítottként hallgatták ki a börtönben a Prisztás-gyilkosság és az Aranykéz utcai robbantás megrendelése miatt jogerősen elítélt Portik Tamást, majd április 17-én, a délutáni órákban Gyárfás Tamást is előállították a rendőrök. A Nap TV volt tulajdonosa terhére azt rótták a nyomozók, hogy ő bujtotta fel az Energol-vezért arra, hogy Roháccsal és bandájával ölesse meg legnagyobb üzleti riválisát, Fenyő Jánost.  

Gyűlöletig fajuló konfliktus

Gyárfás és Portik ellen felbujtás miatt 2019 nyarán emeltek vádat. A vád lényege, hogy Gyárfás gyűlöletig fajuló konfliktusban volt Fenyő Jánossal, a Vico médiabirodalom urával, ezért 1997 őszén elhatározta, hogy felkéri régi ismerősét, Tasnádi Pétert (akit Gyárfás a ’80-as évek vége óta ismer), hogy szervezze meg a merényletet. Miután Tasnádi nem ölette meg a médiacézárt, Gyárfás Portik Tamáshoz fordult, aki Jozef Rohácnak „adta ki a munkát”.  A vádirat Portikról megjegyezte azt is, hogy az olajszőkítési ügyleteiről elhíresült Energol Rt. vezérigazgatójaként „jelentős vagyonra tett szert”, és egy 15-20 fős csoportot irányítva „a budapesti éjszakai élet meghatározó alakjává lépett elő”. Portik „az ellenfeleivel való leszámolás érdekében semmitől sem riadt vissza”. Gyárfás és Portik életútja 1994-ben keresztezte egymást, amikor a bűnöző egy rövid ideig házat bérelt a médiaproducertől. Ahogy ez a legtöbb, a szervezett bűnözéshez köthető bűncselekményre jellemző, ebben az ügyben sem fog kiderülni ennyi idő távlatából a teljes igazság, mindenesetre az ítélettel, akármilyen döntés születik is, valamivel közelebb kerülhetünk hozzá. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Gyárfás Tamás – Forrás: ATV