Ketten haltak meg a Pest megyei Dunakeszin péntek reggel, miután szén-monoxid mérgezést kaptak. A szomszédok is megsérültek.

Két ember meghalt

Szén-monoxid-mérgezés miatt riasztották a fővárosi hivatásos és a fóti önkéntes tűzoltókat pénteken reggel Dunakeszire, a Kossuth közbe. A tűzoltók két, a földön fekvő embert találtak a társasházi lakásban, kihozták őket, de sajnos már nem lehetett rajtuk segíteni, a helyszínen életüket vesztették – írja a BudaPestkörnyeke.hu

A gázkonvektor volt az oka

A lakásban egy gázkonvektor működött, a tűzoltók szén-monoxid-koncentrációt mértek az ingatlanban. A szomszédos lakásba is átszivárgott a szén-monoxid, itt három felnőtt és egy gyermek könnyebben megsérült. Az érintett lakásban egy 50 éves házaspár hunyt el. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

A helyszínre több mentőautó is érkezett

Forrás: Keszi Chanell

Meghalt egy család

Amint arról a Kékvillogó.hu is beszámolt, idén júniusban egy egész család halt meg szén-monoxid mérgezésben Budapesten, a Jókai utcában. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Magas volt a gázszivárgás

A családfő a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tarpán volt háziorvos. Feleségével és két gyermekével Budapesten élt. A kiérkező szakemberek már a lakás bejárata előtt magas szén-monoxid-koncentrációt mértek, amely a lakásban csak tovább fokozódott.

A kutya is elpusztult

A családra úgy találtak rá, hogy az apuka napok óta nem ment be a rendelőbe és senki nem tudta elérni. A házaspár és a két gyermek napokkal korábban meghalhatott. A gázszivárgás napközben történhetett, a család kiskutyája is megfulladt.

Gondoskodni kell a szellőzésről

A mostanihoz hasonló esetek elkerülése érdekében gondoskodni kell a lakás rendszeres szellőzéséről. Egy köbméter földgáz elégetéséhez megközelítőleg tíz köbméter levegő szükséges – figyelmeztet a Katasztrófavédelem.

Ezt is figyelembe kell venni

A mérgező gáz akkor fejlődik ki, ha a nyílt égésterű fűtőeszköz elhasználja a helyiség levegőjét az égéshez, és nem biztosított a levegő-utánpótlás. Emellett az egyéb épületgépészeti berendezéseket is figyelembe kell venni a kazán üzemelése során, mert ezek is a lakás levegőjét használják, így a páraelszívó, a motoros szagelszívó ventilátor, valamint a szárítós mosógép is.

Használjunk szén-monoxid-érzékelőt

A katasztrófavédelemhez a szén-monoxid miatt érkező segélyhívások évről évre növekvő számából jól látszik, hogy egyre többen használnak szén-monoxid-érzékelőt Magyarországon. Érzékelőt csak megbízható forrásból, műszaki cikkeket forgalmazó üzletben szabad vásárolni. Vásárlásnál keressék a magyar nyelvű használati utasítással rendelkező és megfelelő minőségű készülékeket. Az ajánlott készülékek listája a katasztrófavédelem honlapján elérhető.

Kiemelt kép: helyszíni felvétel Dunakeszin – Forrás: Keszi Chanell